Munvård

Allt om munhälsa

Tandsten

Tandsten måste behandlas

Man kan börja med att göra en skillnad mellan plack och tandsten – något som många tror är samma sak. Dessa två har däremot ett klart samband och det som sker är att plack är det som bildas först. Detta då plack – en bakteriebeläggning - sätter sig på tänderna och där de sedan förenas med olika kalksalter som finns i salivet. Får denna blandning sitta kvar på tänderna så bildas tandsten och på detta ska vi titta lite närmare. Det finns två stycken typer av tandsten och där de båda har olika egenskaper.

Nummer ett) Serumsten: den här typen sätter sig i tandfickorna – inflammerade sådana - och den är redan från start hård och har en mörkbrun färg. Utmärkande i övrigt är att serumsten sätter sig i små öar på tänderna – hårt; något som gör behandlingen lite annorlunda.

Nummer två) salivsten. Den här typen av tandsten kan du upptäcka på egen hand genom att titta i badrumsspegeln. Luta dig framåt och titta på insidan av dina nedre framtänder och ser du där en först en ljus, grynig beläggning och – om ingen behandling sätts in – en allt mörkare sådan. Den här typen av tandsten är relativt vanlig och bildas nära spottkörtlarna.

Två typer av tandsten – men med en gemensam nämnare: du måste söka professionell hjälp och besöka en tandhygienist för att bli kvitt problemen. Tandsten kan på sikt leda till tandlossning och vikten av en snabb åtgärd ska inte underskattas. Tandsten blir värre med åren och därför bör en insats ske så fort som möjligt. Använd gärna tipset om att ställa dig framför spegeln och se över hur dina framtänder i undekäken ser ut.

Förebygg tandsten

Att det inte går att behandla tandsten på egen hand är en sak; men att det går att undvika att drabbas av tandsten är en helt annan. Det viktiga är att förebygga och sköta sina tänder på rätt sätt och för att du ska slippa drabbas av tandsten så finns det några användbara tips. Enligt följande:

  • Noggrann tandborstning. Borsta tänderna efter varje måltid – utöver morgon- och kväll – och använd gärna en lite mjukare borste. I vissa fall så kan det även vara så att en speciell tandkräm kan underlätta och sådana finns att köpa på vanliga apotek.
  • Se till att åtminstone årligen besöka en tandhygienist för att dels kolla statusen på dina tänder och dels ta bort eventuell tandsten som bildats.
  • Tandtråd. För att komma åt mellan tänderna så behöver du göra regelbunden användning av tandtråd till en vana. Genom detta får du bort bakterier och matrester som fastnat.