Munvård

Allt om munhälsa

Dålig smak i munnen

Vaknar du med dålig smak i munnen?

Vaknar du på morgonen och känner att du direkt vill springa till badrummet för att skölja med vatten för att bli av med den dåliga smaken du har i munnen? Du är definitivt inte ensam. Speciellt efter en god natts sömn så kan man känna en dålig smak i munnen och detta av den anledningen att man kanske sovit med öppen mun och att man därmed också torkat ut munhålan.

I de flesta fall så räcker det med frukost och tandborstning för att slippa denna smak – men för andra så är problematiken ihållande och där man framförallt är orolig för att denna dåliga smak även ska påverka andra. Det vill säga; man oroar sig för attd en dåliga smaken i munnen ska förvandlas till dålig lukt för andra. Det vill säga; att man har dålig andedräkt.

Dålig andedräkt är ofta starkt bidragande till en dåligt självförtroende och det räknas i Sverige att så många som en halv miljon människor lider av kronisk dålig andedräkt. Man gör här skillnad på dålig andedräkt som kommer av vad man ätit eller om man exempelvis rökt en cigarett och på en sådan som håller i sig.

Känner du exempelvis att den dåliga smaken du har i munnen under morgonen håller i sig under hela dagen – ja, då kan detta vara en klar indikation på att du de facto har dålig andedräkt och att du bör agera för att komma till bukt med problemet.

Så får du bättre andedräkt

För – detta är viktigt – det går att skaffa sig en bättre andedräkt och nyckeln i det här är att förebygga. Visst; du kan här kasta in en mentholtablett i munnen och få en tillfällig fräschör – men har du verkligen löst ditt problem? Att jämföra med att exempelvis ha en ofräsch kroppsodör och istället för att tvätta sig oftare välja att använda mer och starkare parfym. Problemet finns kvar och man polerar bara lite på ytan.

Rådet vi kan ge är att du förebygger och att de tips som följer nedan kan hjälpa dig till en bättre andedräkt och få bort den dåliga smaken du har i munnen:

  • Borsta tänderna. Dålig andedräkt är inte bara ett problem sett till hur den kan påverka vardagen och skapa skam. En dålig andedräkt kan på sikt leda till tandlossning och detta då den till stor del beror på bakterieangrepp i munhålan. Borsta tänderna efter varje måltid utöver på morgonen och kvällen. Försök att komma åt långt bak i munnen; det är ofta där lukten kommer ifrån.
  • Tandtråd. Gör det till en vana att använda tandtråd och ha gärna med dig några byglar – en modell som rekommenderas – i väskan eller i din jackficka. Använd efter varje måltid.
  • Tungan är en väldigt bortglömd del i munnen och en starkt bidragande orsak till varför många har dålig andedräkt. En tungskrapa rekommenderas och där man främst fokuserar på bakre delen där bakteriebeläggningar brukar fastna.
  • Munskölj. Skölj munnen regelbundet med munskölj och här kan vi även rekommendera speciella sugtabletter som finns på både apotek och hos tandläkare.

Viktigt är att du även säkerställer att den dåliga smaken du har i munnen inte kommer från något annat problem och är ett symtom på exempelvis en bihåleinflammation. Skulle du känna att det inte blir någon bättring efter att ha använt våra tips så kan det finnas ett värde i att besöka en vårdcentral.