Munvård

Allt om munhälsa

Tandhygienist

Råd från en tandhygienist

Fina tänder och en god munhälsa är ingenting som man kan ta för givet utan där det krävs lite ansträngning. Genomgående så har vi i Sverige relativt bra koll på vad som ska göras, och i vilken skala vi ska sköta våra tänder samt vad som ska undvikas – men likväl så drabbas många av hål i tänderna, tandköttsinflammationer och lider av exempelvis dålig andedräkt.

Varför? Jo, av den enkla anledningen att vi alla är olika och att våra munnar ser olika ut. Det som fungerar för en person kan leda till att en annan får karies, en lösning kan fungera för den ena personens dåliga andedräkt  medan den andre får en sämre sådan av metoden i fråga. Kort och gott; att våra munnar och våra tänder ser olika ut gör också att vi måste anpassa vården efter våra egna specifika förutsättningar.

En nyckel i detta är att man besöker en expert på ämnet och detta i form av en tandhygienist. Hos en tandhygienist får man de goda råd som man behöver och utöver detta så sker även behandlingar för att exempelvis ta bort plack och tandsten; egentligen alla behandlingar utöver de invasiva ingreppen (som sköts av en tandläkare) kan göras hos en tandhygienist och därför rekommenderar vi att man besöker en sådan för att få svart på vitt kring hur man på bästa sätt ska sköta sina tänder.

Det finns dock generella råd kring skötsel av tänder och munnen och vi tänkte samla några av de vanligast förekommande som ges av en tandhygienist och som kan hjälpa dig att undvika de värre problem som kan komma av dålig skötsel och sämre munvård.

  • Borsta tänderna korrekt. Att borsta tänderna dagligen – gärna efter varje måltid – ger en bra grund att stå på. Gärna här med en eltandborste som kommer åt på ett bättre sätt och som går lite djupare än vad en vanlig tandborste gör. Viktigt här: byt tandborste med jämna mellanrum och minst varannan månad.
  • Använd tandtråd. Regelbunden användning av tandtråd är något som tar bort matrester, som förhindrar plack och som ger en fräschare andedräkt. Gör det till en vana att efter varje måltid ursäkta dig, gå på toaletten och rengör dina tänder. Bökigt att hålla i och komma åt? Använd de byglar som numera finns på marknaden.
  • Köp en tandkräm med mycket fluor och se till att sila denna mellan dina tänder – det ger en bra grund. Ibland så kan även extra fluor behövas och detta tillför man bäst genom munskölj eller genom tabletter att suga på. Finns receptfritt på apoteket och hos din tandläkare.
  • Undvik! De saker som ska undvikas för en bättre munhälsa och för friskare, starkare tänder är följande: Cigaretter, snus och annan tobak, mat med mycket socker, läsk och juice. Kaffe och Thé kan ge missfärgningar på tänderna. Viktigt är även hur- du äter och inte bara vad – syraangrepp sker efter måltiderna och därför bör du undvika småätande. Ät tre ordentliga måltider per dygn och försök att tacka nej till den där bullen som erbjuds i samband med fikat på jobbet.