Munvård

Allt om munhälsa

Blogg - allt om hur du sköter dina tänder

RSS

Tandläkare Åkersberga - vanliga frågor

19 Feb 2024

Det finns en uppsjö av frågor som man vill ställa till en tandläkare i Åkersberga - och vi ska här nedan samla, och svara på, några av dessa. Förhoppningsvis så ger det dig lite mer kunskap, information samt allmänna tips och råd om en tandläkare och varför det är viktigt att besöka en sådan med regelbundna intervaller.

Varför ska jag boka tid för en undersökning hos en tandläkare?

Du får bara en uppsättning tänder. Borstar du dina tänder dagligen och på morgon och kväll? Det är bra, men det måste också kompletteras genom en undersökning av en tandläkare i Åkersberga. Vid en sådan kan allvarliga problem upptäckas i tid - och mindre problem kan upptäckas innan de blir för stora. Det gör att du också slipper en massa höga kostnader. Akuta skador kostar mer pengar att reparera - och en undersökning på årlig basis gör att du kan slippa dessa.

Kan jag välja vilken tandläkare som helst?

Ja, valet är fritt och du är inte alls bunden till samma tandläkare i Åkersberga som du brukar besöka. I vissa fall kan ett byte löna sig. Trivs du inte med din tandläkare så finns ingen anledning att vara kvar - då är det bättre att söka sig till en annan mottagning. Även rent ekonomiskt så kan ett byte löna sig. Tandläkare har fri prissättning och genom att undersöka och jämföra kan man faktiskt spara ganska mycket pengar. Håll extra utkik efter billiga priser och kampanjer vad gäller exempelvis en undersökning eller estetisk tandvård och du kan spara flera hundra kronor.

Jag behöver bleka tänderna - kan en tandläkare hjälpa mig?

Ja, och det rekommenderas också. Många som vill bleka tänderna väljer att köpa ett kit på nätet och genomföra behandlingen i hemmet. Det blir sällan bra och inte sällan så sliter man ut emaljen på tänderna. Väljer du en tandläkare i Åkersberga så sker tandblekningen professionellt och med dina tänders styrka och kvalitet i åtanke. Tänderna blir vita, men utan att de tar skada. Det är värt att betala lite extra för.

Tandläkare i Täby – botar tandvärken

15 Jun 2023

Du kommer långt med att göra rent dina tänder så noggrant du bara kan. Men när det inte räcker är du välkommen att kontakta en tandläkare i Täby för hjälp.

Det finns vissa saker som måste lösas på en gång. Som inte kan vänta till morgondagen – kanske för att du redan stått ut i flera dagar och nu är måttet rågat. Ett sådant exempel är tandvärk. Den kommer ofta smygande och blir successivt värre och värre till dess att den har blivit helt outhärdlig.

Då är det definitivt dags att uppsöka en tandläkare i eller kring Täby-trakten, om det är där du bor. Ja, även om du inte bor där kan du gärna söka dig dit för att få tandvård. Det är verkligen inget fel på tandläkarna i Täby – tvärtom ska de tydligen vara väldigt duktiga på det de gör.

Tandläkare – när du själv inte räcker till

När det har gått så långt att tandvärken är outhärdlig är det inte längre tal om att vänta in det där rutinmässiga tandläkarbesöket som kanske sker en gång om året. I ett sådant här fall gäller det snarare att kontakta en akut tandläkare i Täby. Alternativet är konstant smärta och att leva på flytande föda resten av livet – och så kan du inte ha det.

Ovanstående beskriver kanske den tandvärk som uppstår när man slarvar med att göra rent sina tänder. Men det finns förstås exempel där ‘ven den mest flitiga tandborstaren står maktlös. Om du exempelvis halkar på en isfläck och slår ut framtänderna på trottoaren.

Tandläkare i Jönköping som fixar fina tänder

17 Mar 2023

Hitta en tandläkare i Jönköping du trivs med. Oavsett vad man tycker om tandläkarbesök är det trots allt nödvändigt att gå och göra det någon gång emellanåt.

En av de delar på våra kroppar som många gånger har förmågan att dra blickar åt sig är tänder. Det kan vara både på gott och ont beroende på vilket skick de är i. Medan en uppsättning pärlvita, vackra tänder är någonting de flesta gärna visar upp, kan det motsatta vara någonting man gärna gömmer så gott man kan.

Till viss del är det så att vissa har lite mer tur än andra vad det gäller tänderna. En del kanske aldrig får ett enda hål i hela livet, medan andra får dem hela tiden trots att de sköter tänderna väl. Bor du runt Vätterns södra strand kan du kolla upp en tandläkare i Jönköping som kan hjälpa dig med leendet.

Gå till din tandläkare ofta

Att gå till tandläkaren är kanske inte det mest lockande sättet att spendera sin eftermiddag. Men det är trots allt det bästa sättet att undvika större problem och upptäcka eventuella hål med mera i god tid.

Det är inte heller någon bra idé att skjuta på besöket då det som från början kanske var ett litet problem kan få tid att växa sig till ett stort besvär. Att ligga sömnlös en hel natt på grund av tandvärk vill ingen göra och jämfört med det är kanske inte en undersökning då och då så farligt.

Tandläkare i Alby när du behöver

10 Feb 2023

Det är viktigt med friska tänder för att du ska må bra. En tandläkare i Alby utför allmän tandvård och amalgamfri behandling. Hen erbjuder även akut tandvård.

De flesta av oss vet hur vi ska göra för att hålla hos friska och må bra. Motion, sömn och bra kostvanor är några exempel på saker som påverkar vår hälsa. Något som ibland glöms bort är att vi också behöver en god munhygien. Dåliga tänder kan sänka ditt välbefinnande rejält.

Duktiga tandläkare kan undersöka dina tänder för att se hur din munhälsa ser ut. Har du hål i en tand kan du få tanden lagad. Du får även goda råd om hur du ska sköta dina tänder på bästa sätt. Utöver undersökning erbjuder en modern tandvårdsklinik i Alby även akuttandvård, rotbehandlingar, kronor och broar, estetisk tandvård, med mera.

Känner du obehag över att besöka en tandläkare?

Det är få som anser att ett tandläkarbesök räknas som ett nöje. En del tycker att det är riktigt obehagligt och försöker att undvika tandläkaren så gott det går. Men du ska inte vara rädd för att besöka en tandvårdsklinik. Erfarna tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister tar väl hand om dig. De gör allt för att du ska känna dig trygg och att din behandling ska bli så smärtfri som möjligt.

Vänta inte för länge med att besöka en tandläkare i Alby. Det är bättre att se över dina tänder ofta för att undvika att eventuella problem blir stora och svårbehandlade. Du kan även få förebyggande tandvård av en tandhygienist.

Tandblekning Sundbyberg - välj en seriös tandläkare

17 Aug 2022

Alla drömmer om ett perfekt, bländande vitt leende. Det som skett är att den jakten blivit betydligt enklare. Estetisk tandvård har genom åren blivit väldigt styvmoderligt behandlad i Sverige, men i takt med att fler tandläkarmottagningar öppnat - och att behovet av snygga tänder ökat - så finns också en bättre möjlighet att få hjälp. Vill du ha en tandblekning i Sundbyberg utförd så finns flera alternativ tillgängliga. Vårt råd är att du söker dig till en tandläkare och i och med detta får en tandblekning som passar dina tänder och dina unika förutsättningar.

Det sägs att ett leende både smittar och har en förmåga att förändra världen. Le och världen ler med dig, den ramsan känner du säkerligen till. Men, att le och inte känna sig bekväm är långt ifrån det lättaste. Har man gula tänder, slitna sådana eller ett snett bett så vill man ogärna visa upp ett leende - och detta kan sedan ligga en i fatet då man uppfattas som sur, introvert eller allmänt svår.

Välj en tandläkare för din tandblekning i Sundbyberg

Genom att efterfrågan kring estetisk tandvård ökat så har också många tandläkare nischat sig till detta område. Man vet att en tandblekning i Sundbyberg är efterfrågad - och man fyller ett behov. Man vet också att det finns möjligheter att bleka tänderna i hemmet genom att beställa olika kit från nätet - produkter som kan vara direkt farliga för tändernas emalj.

Genom att en tandläkare erbjuder tandblekning i Sundbyberg så förekommer han också skador: han ger patienterna en trygg, säker och prisvärd tandblekning som anpassas efter varje patients tandstatus, önskemål och unika förutsättningar.

Det finns risker i att på egen hand genomföra en tandblekning. Vet du vad produkten innehåller - och vad händer om någonting visar sig bli fel? Den säkra vägen är att vända dig till en tandläkare som anpassar behandlingen efter just dina behov. Det kostar några kronor extra, men det ger också ett bättre resultat som håller längre och, framförallt, så är det en säker sådan. Du kan vara trygg med att din tandblekning i Sundbyberg sker på rätt sätt och med rätt produkter. Det är värt att betala för.

Tandhygienist visar barn tandvård i Solna

16 Apr 2022

När det handlar om barn och tandvård är det viktigt att de får en bra introduktion. Att komma till en tandhygienist i Solna kan kännas som en trygg start.

Agnetas dotter hade oroat sig en hel del när det var dags att gå till tandläkaren. Hon hade till och med mardrömmar och vaknade genomsvettig. Agneta försäkrade dottern om att det inte var något att oroa sig för. Dottern Lisen skulle träffa en tandhygienist i Solna. Agneta förklarade skillnad mellan en tandläkare och en tandhygienist. Men sa också att tandläkare inte heller var farliga utan att de var snälla och duktiga och hjälpte till att hålla tänderna friska. Det lugnade Lisen och nu blev hon till och med lite nyfiken inför besöket.

Tandhygienist i Solna blev populär

Blygt klev Lisen in hos tandhygienisten och klättrade upp i stolen. Tandhygienisten presenterade sig som Anna och berättade hur besöket skulle gå till. Hon bad Lisen gapa och berättade om den lilla spegeln hon använde för att se tänderna ordentligt. Lisen upptäckte bilden i taket med konstiga figurer och försvann bort i sina fantasier.

Besöket avslutades med att Anna tog fram en tandborste och visade Lisa hur hon skulle göra för att det skulle bli riktigt rent både på och mellan tänderna. Flickan lyssnade uppmärksamt på varje ord. När de kom hem rusade Lisen in till pappa som stod i köket. Hon visade det fina klistermärket hon fått av Anna och berättade att hon längtade till nästa gång hon fick träffa henne igen.

Är tandimplantat det bästa alternativet?

23 Dec 2021

Tandlossning kan ske av olika anledningar. Man kan dels tappa tänder som en följd av olyckor där man exempelvis halkat eller idrottat. Dels så kan tandlossning även ske som en följd av sjukdom - eller medicinering mot sjukdom - och dels så kan man även tappa tänder som en följd av exempelvis rökning. Att man inte sköter sin tänder på rätt sätt och exempelvis inte tar bort tandsten hos en tandhygienist kan även det leda till tandlossning. Frågan är vad man ska göra om man väl börjat tappa tänder - vilka alternativ finns egentligen?

Det man kan säga är att man - oavsett vilket alternativ man väljer eller rekommenderas - ges en bättre möjlighet till ett normalt liv idag än vad fallet var förr. Tandlossning idag blir i och med detta inte samma stigma som det varit. Ser man till exempelvis tandproteser så har utvecklingen där varit enorm: då kan se skillnad mellan sådana och ordinarie tänder och de tillverkas helt efter patientens övriga tänder vad gäller färg, form och storlek. Så gäller även för tandimplantat och det är en annan lösning som används vid tandlossning.

Det finns tydliga skillnader mellan ett tandimplantat och en tandprotes och den förra har många fördelar. En av de största handlar om det faktum att det kan bli en permanent lösning. Tandproteser plockar man ut och rengör med regelbundna intervaller - en tandprotes sitter fast och kan bli en permanent del av kroppen. Det är avgörande för många - men långt ifrån alla har rätt förutsättningar.

Har du rätt förutsättningar för tandimplantat?

Det som krävs är ett starkt käkben. Det är en nyckel för att ett tandimplantat ska fungera. Detta förklaras av att man opererar och fäster skruvar i just käkbenet och att man sedan i dessa fäster de kronor som kommer att fungera som tänder. Skruvarna är tillverkade av titan och just det materialet - som även används flitigt vid andra ingrepp - har en förmåga att välkomnas av kroppen vävnad; vilket gör att det - i sinom tid - kan växa fast och bli permanent.

För detta krävs det ett stark käkben och huruvida man bedöms ha ett sådant sker via en röntgen utförd av en tandläkare. Här kan man säga att exempelvis rökare kan ha ett svagare käkben och bedömas som sämre kandidater för tandimplantat. Man ska dock även tillägga att käkben kan byggas upp genom transplantationer och att man således - på sikt - kan operera in tandimplantat.

Konsultera olika tandläkare för tandimplantat

Man kan med fördel se till att konsultera olika tandläkare i samband med tandlossning och om man funderar på tandimplantat. Dels så kan det finnas skillnader i pris - tandläkare har fri prissättning och det kan skilja i pris för tandimplantat i Göteborg beroende på vilken mottagning du besöker - men framförallt så kan det skilja i kvalitet. Rådet är att gå lite på magkänsla också. Du måste känna dig trygg med den tandläkare som ska sätta in dina tandimplantat.

Gällande just priset så är det en nackdel med tandimplantat kontra tandproteser. Det handlar om ett ganska dyrt ingrepp och även om du har både tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd så handlar det om ganska ansenliga summor. Ett tips är att kolla om din tandläkare kan skapa en avbetalningsplan om du har lite skral budget att jobba med. De flesta mottagningar kan erbjuda ganska förmånliga lösningar gällande detta. Man utgår från att tändernas kvalitet inte ska vara en fråga för plånboken. Vilket är en sund inställning då tandimplantat verkligen kan göra skillnad i människors vardag.

Då skall du söka tandläkarvård

15 Dec 2021

Många problem som vi har med tänderna kan vi först försöka åtgärda själva innan vi bokar in en tandläkartid. Besvär såsom ilningar, dålig andedräkt och missfärgningar går ibland att få bukt med genom bättre och mer noggranna tandvårdsrutiner. Det finns dock problem där du bör söka omedelbar hjälp. Det är oftast lätt att få akut tandvård i Norrköping, eller i en annan mellanstor svensk stad, när du behöver det.

Avslagen eller utslagen tand

Om du slår ut eller slår av en tand skall du uppsöka tandläkare så fort som det går. Rör det sig om en utslagen permanent tand skall du undvika att röra roten. Helst skall du förvara tanden i munnen eller i kallt vatten tills dess.

En avslagen tand kan lagas. antingen limmar man på den biten som slagits av eller så kan man skapa en ny del med plast som man sätter fast på den riktiga tanden. Det är viktigt att man lagar tanden så snart som möjligt då en sönderslagen som inte behandlas är känslig och kan bli infekterad.

Ihållande tandvärk

Det finns flera anledningar till att man kan ha tandvärk. En av de vanligaste orsakerna är att det blivit någon typ av inflammation. Ifall du har en visdomstand som kommer upp kan den orsaka att tandköttet runt blir inflammerat och måste rengöras. Man kan också ha ett hål som gått så djupt ner att det gjort att tandens nerver blivit inflammerade.

Om man har en ihållande tandvärk är det svårt att koncentrera sig på något annat. Upplever du en obeveklig tandvärk skall du försöka få tag på en tandläkartid så snart som möjligt.

Lagning som lossnat

Ifall en gammal lagning eller fyllning lossnar bör du också omedelbart bege dig till tandläkaren. Precis som med avslagna tänder så är den här tanden vars lagning eller fyllning lossnat oskyddad vilket gör den mycket mera känslig för bakterieangrepp och risken att tandnerven skadas.

Viktigt att besöka tandläkare i tid

Har man problem med sina tänder som man inte kan lösa själv så skall man söka tandvård. Även om man inte har problem med sina tänder skall man regelbundet gå till tandläkaren och tandhygienisten. Om man väntar med att gå till tandläkaren kan hål och andra problem som varit mindre växa och göra att man behöver göra stora och kostsamma ingrepp. Minst en gång om året skall man besöka tandläkaren. Ifall man har haft mycket problem med sina tänder eller börjar bli äldre kan det vara bra att gå oftare än så.

Bra tandläkare i Karlstad

12 Oct 2021

Det är viktigt att man har en bra tandläkare som kan erbjuda de olika behandlingar man behöver. I Karlstad finns det tandläkare som erbjuder både allmän, medicinsk och estetisk tandvård.

Tandvård ska alltid anpassas efter individen och behovet av olika behandlingar kan skilja stort mellan olika personer. Behovet kan också förändras med tiden och för att slippa byta tandläkare kan det vara bra att redan från början välja någon med ett brett utbud av olika behandlingar. En annan fördel med att välja en tandvårdsklinik med ett brett utbud är att hela familjen då kan gå till samma tandläkare, vilket kan kännas tryggt och spara tid. Det finns exempelvis en tandläkare i Karlstad som erbjuder allmäntandvård med lagning av tänder, rotfyllningar, borttagning av tandsten etc. Men också specialbehandlingar som exempelvis tandreglering, tandblekning, tandimplantat, kronor och broar.

Tips på hur man hittar en bra tandläkare

För att man inte ska slarva med tandläkarbesöken är det viktigt att hitta en tandläkare som man trivs med och som det inte är svårt att ta sig till. Tandläkaren får gärna ha sin praktik i samma område som man bor, går i skolan eller arbetar i. Eller så ska det gå att åka kommunalt eller finnas bra parkering strax utanför. Det bästa sättet att hitta en bra tandläkare på är att fråga vänner, kollegor eller grannar om rekommendationer. Har man flyttat till en ny stad kan man också fråga sin gamla tandläkare om denne har en kollega att rekommendera på den nya platsen.

Konsten att våga le

1 Feb 2021

Att känna sig bra inombords är viktigt för en allmänt god hälsa. Trots det kan även de sundaste personerna känna sig illa till mods på grund av sina tänder. Estetisk tandvård löser detta.

Det finns många saker som kan ge oss dåligt självförtroende. Mycket har att göra med vårt utseende. För att känna sig mer självsäker kan man ta till många åtgärder. Många känner att deras syn på sig själva klarnat och blivit mer objektiv genom att ändra sitt tänkesätt. Mycket har med den mentala hälsan att göra, och hur vi ser på vår egen person och vårt utseende förändras i takt med våra tankemönster. Men ändå, efter mycket förändring på insidan kan det ändå vara detaljer som stör oss när det gäller utseendet.

Vita och raka tänder

Någonting som många personer känner sig självmedvetna om är tänderna. Ibland kan tänderna sitta så snett och huller om buller att det till och med blir svårt att tugga. Det är ett tydligt tecken på att man behöver tandställning. Men även mindre brister som inte skapar ett direkt fysiskt problem kan skapa obehag.

Det finns många behandlingar inom estetisk tandvård som löser dessa problem. Till exempel kan du vilja ha vitare tänder, då kan du bleka dem hos din tandläkare. Eller så kanske du behöver rätta till tandraden lite? Det finns många olika behandlingar för att korrigera detta, en del typer av tandställningar är nästan osynliga. Målet är att du ska känna dig väl till mods med ditt leende igen och kunna skratta och tala med självförtroende.

Gör ett besök hos tandläkaren

11 Jan 2021

Tandvärk är något många lider av. Det är otroligt smärtsamt. För att ge dina tänder en så bra chans som möjligt behöver du se över dem. Gå till tandläkare som rekommenderat eller vid behov.

De flesta har nog vid något tillfälle känt hur tandvärk känns, och det är ingen trevlig känsla. Har man det måste man direkt boka tid till tandläkare- Är det mer akut finns det även akuttandläkare att vända sig till. Tänderna är otroligt viktiga för oss. För att ge dem en bra chans behöver man sköta sina tänder väl och se över dem när det behövs. När man är yngre blir man kallad till tandläkaren när det är dags för kontroll, men i vuxen ålder får man ofta boka den själv. Det är kostnadsfritt upp till 23 år, därefter får man själv betala. Man kan även ha en försäkring på sina tänder. Är du intresserad av det så kolla om du uppfyller de kraven.

En stor del gör du hemma

Genom att ta hand om dina tänder så bra som möjligt hemma undviker du problem. Tänderna ska borstas minst två gånger per dag, och dagligen ska man använda sig av tandtråd samt helst munskölj. Man bör inte heller äta för mycket socker eller dricka kolsyrad läsk med socker i. Överlag är det inte bra med för mycket kolsyrad läsk. Ta hand om dina tänder på bästa sätt för att slippa för mycket problem med dem. Hitta en riktigt bra klinik att göra dina årliga besök hos. Mer info om tandläkare hittar du här: tandläkaresödertälje.com

Prisvärd tandvård i Malmö

29 Dec 2020

Hur ser vår svenska tandvård ut egentligen och hur mår den? Här finns det tydliga skillnader. Frågar du en person som bor i en mindre stad eller ort i Norrlands inland så kommer denne att ge ett helt annat svar än vad en person boende i Malmö gör. Den förre personen har svårt att få en tid hos en tandläkare och kan tvingas åka i flera mil enbart för en undersökning. Den person som bor i Malmö däremot - han kan välja och vraka mellan olika tandläkare.

Tandläkarbristen som det ofta talas om är lokal. I större städer som Malmö, Stockholm och Göteborg syns den inte alls: där råder det motsatta förhållandet. Bor man i Malmö och söker efter tandvård så kan man snarare använda sig av konkurrensen som finns mellan tandläkarmottagningar och därigenom få bättre priser, mer anpassade behandlingar och bättre service i största allmänhet. Det bör man också ta tillvara på.

I Malmö kan man tjäna mycket pengar på att undersöka vilka alternativ som finns tillgängliga och se vilken typ av tandvård som kommer med bäst priser. Detta oavsett om det handlar om undersökningar, rent funktionella behandlingar - laga hål, motverka kariesangrepp eller ta bort tandsten - eller estetiska behandlingar såsom exempelvis en tandblekning eller få en skalfasad ditsatt på en tand.

I många fall kan man dessutom aktivt söka efter olika kampanjer - billigare undersökningar, exempelvis - innan man fattar ett beslut. Klart står att man är bättre rustad för att hitta prisvärd tandvård i Malmö än om man bor i en mindre stad i Norrland.

Kvalitet före pris - gör ett genomtänkt val av tandvård

Det viktigaste är att man får rätt vård och rätt behandling. Det får aldrig sättas efter ett bra pris. Tyvärr så finns det mottagningar som i första hand vill tjäna pengar snarare än att erbjuda patienter rätt typ av vård. Det kan innebära att man förespråkar dyrare behandlingar snarare än att se till vad som skulle fungera - men till ett billigare pris.

Som tandläkare så ska man presentera alla tänkbara alternativ för en patient och man ska inte vara den som gör det aktiva valet. Om det skiljer flera tusen kronor mellan två olika behandlingar så ska patienten också ges en möjlighet att välja. Tandläkare ska, sakligt, gå igenom för- och nackdelar och presentera de olika alternativ som finns utan att göra sin auktoritet ledande i frågan: patienten ska göra valet. Det är viktigt!

Pengar och profit ska aldrig gå före vård. Det är det viktigaste inom tandvård och detta oavsett om man bor i Malmö, Stockholm eller i någon mindre stad. Som patient har man alltid rätten att välja bland de alternativ som finns och som presenteras av den tandläkare man besöker.

Man kan önska att tandvård i Sverige skulle kunna bli mer jämställd och tillgänglig för alla. Lösningen på detta ligger på en mer politisk nivå. Kanske kan man locka fler tandläkare till mindre orter och städer genom att erbjuda reducerad skatt eller en möjlig avskrivning av studieskulder efter X antal år på orten i fråga. Det är två tänkbara förslag som kommit upp. Onekligen så behövs det åtgärder och visioner för att lösa denna fråga: tandvård ska finnas för alla och alla ska ges samma möjlighet till ett långt liv med friska tänder.

Möt världen med ett leende

25 Dec 2020

Ett gott skratt förlänger livet - och många leenden gör det roligare längs vägen. Låt dig inte hindras av sneda tänder eller ett bett som krånglar - få hjälp med professionell tandreglering.

Bländande vita leenden och spikraka tandrader som på TV och i reklamannonser är det få som faktiskt har - förmodligen ingen egentligen. Overkligt perfekta tänder är med andra ord inget att sträva efter, men ett leende man känner sig trygg och bekväm med har alla rätt till. Har du besvär med snedställda tänder eller ett knepigt bett som känns mindre smickrande?

Känns det jobbigt att le, skratta och prata obehindrat utan att tänka på dina tänder och vad andra tycker om dem? Då kan tandreglering vara något för dig. Många i vuxen ålder blir hjälpta med både tänder och självkänsla av något så enkelt som tandställning. Och det kan du också bli.

Hitta en bra klinik i staden där du bor

Söker du professionell tandreglering i Göteborg, Stockholm, Malmö eller kanske Luleå? Inga problem. I Sverige finns det gott om legitimerade kliniker som kan stå till tjänst med olika typer av tandreglering - och hjälpa dig på vägen till ditt drömleende. Enklaste sättet att hitta en tandläkare i närheten av där du bor är att göra en snabb sökning på nätet. Bor du i en större stad som Göteborg eller Stockholm finns ofta flera olika alternativ att välja mellan. Ring runt, gör besök, jämför priser, väntetider och vilka typer av tandreglering (det vill säga tandställningar) de olika klinikerna kan erbjuda.

När du behöver akut tandvård - helst igår

3 Dec 2020

De flesta som någon gång haft en riktigt rejäl tandvärk vet att det onda kan driva även den mest smärttåliga till tårar. Akut tandvärk kräver ofta akut tandvård - vilket som tur är finns att få.

En tappad lagning, ett riktigt djupt och infekterat hål eller i värsta fall - en helt trasig eller utslagen tand. Orsakerna till akut tandvärk kan vara flera, men gemensamt är den ofta olidliga smärta som uppstår. Råkar man ut för plötslig och intensiv tandvärk finns i regel ingen tid (eller ork) att vänta på en ledig tandläkartid nästa vecka, eller kanske nästa månad. Hjälp - och ordentlig smärtlindring - behövs snabbt. Allra helst redan samma dag. Men hur vet man till vem man kan vända sig då - om man till exempel bor i Göteborg eller strax utanför?

Hitta din tandvårdsklinik i Göteborg

Som en av Sveriges största städer har Göteborg en hel del tandvårdskliniker att erbjuda när tandtrollen eller olyckan plötsligt varit framme. Akut tandvård i Göteborg kan fås såväl mitt inne i city, som utanför stan. Är du i behov av en akuttid är det inte säkert att du kan få komma till din vanliga tandläkarmottagning - det beror på hur det ser ut med tillgänglighet samt om det gäller en vardag eller helgdag. För akut tandvård utanför öppettiderna för vanliga tandläkarmottagningar kan man i regel vända sig till vissa specialkliniker, som bland annat har akuttandvård som inriktning. En sådan klinik hittar du allra enklast genom att göra en snabb sökning på nätet. Läs mer om akut tandvård på denna sajt: https://www.akuttandvårdigöteborg.se

Bedövning: Så slipper du smärta hos tandläkaren

17 Nov 2020

Tandvård innebär många olika behandlingar som kan skapa både smärta och obehag. Lyckligtvis finns bedövning i flera olika former. Här kan du lära dig mer om de alternativ som finns.

Tandvårdsrädsla är väldigt vanligt i Sverige. Över 20 % av befolkningen känner obehag inför tandläkarbesöket. Hela 5 % har så kallad tandläkarfobi, en rädsla som är så stark så att man inte vågar visa sig hos tandläkaren överhuvudtaget. Men trots namnet så är det inte tandläkaren som person som man är rädd för. Andra faktorer kan vara orsaken. Till exempel att man känner sig hjälplös vid besöket. En ofta förekommande orsak till tandvårdsrädsla är helt enkelt att man är rädd för att det ska göra ont. Man kanske har tidigare obehagliga erfarenheter fräscha i minnet. Tillgång till bra bedövning är därför ett viktigt inslag i behandlingen av patienter med tandvårdsrädsla. Men vilka alternativ finns?

Före behandlingen

Före behandlingen kan läkaren rekommendera värktabletter. Dessa höjer smärttröskeln, så att det inte gör lika ont. Vanliga värktabletter kan innehålla ibuprofen eller paracetamol. Lugnande medel kan också vara till stor nytta inför ett tandläkarbesök som du är särskilt orolig över. Medlet kan ges redan kvällen innan besöket. Detta för att säkerställa att du får en god natts sömn i stället för att ligga och våndas inför behandlingen. Tänk bara på att du inte får köra bil direkt efteråt, eftersom medlet även påverkar din reaktionsförmåga.

Den vanligaste formen av bedövning under ett tandläkarbesök är en kombination. Bedövningssalva plus bedövningsspruta. Bedövningssalvan smörjs på tandköttet för att hindra att nålsticket känns. Sprutnålen är också mycket tunn, för att skapa så lite obehag som möjligt. Bedövningen anpassas alltid till din situation och ålder.

Under behandlingen

Lustgas kan vara till hjälp som ett lugnande och avslappnande medel. Det är en luktfri gas som använts vid läkarbesök sedan länge. Det ges tillsammans med syrgas. Masken placeras över näsan. Lustgas kan hjälpa dig känna dig tryggare och gladare vid tandläkarbesöket. Därför används det flitigt för patienter med tandvårdsfobi. Har du besvär med kväljningar, eller känner obehag inför bedövningssprutan, kan lustgas vara din räddning.

Om inget annat hjälper, kanske din tandläkare överväger möjligheten av att använda narkos. Du blir nedsövd och sover igenom hela behandlingen. Detta kan så klart inte ges till vem som helst. Därför kommer dina tandläkare först att göra en noggrann utredning av din hälsoprofil. Detta för att avgöra om du kan få narkos.

← Äldre inlägg