Munvård

Allt om munhälsa

Blogg - allt om hur du sköter dina tänder

Konsten att våga le

1 feb 2021

Att känna sig bra inombords är viktigt för en allmänt god hälsa. Trots det kan även de sundaste personerna känna sig illa till mods på grund av sina tänder. Estetisk tandvård löser detta.

Det finns många saker som kan ge oss dåligt självförtroende. Mycket har att göra med vårt utseende. För att känna sig mer självsäker kan man ta till många åtgärder. Många känner att deras syn på sig själva klarnat och blivit mer objektiv genom att ändra sitt tänkesätt. Mycket har med den mentala hälsan att göra, och hur vi ser på vår egen person och vårt utseende förändras i takt med våra tankemönster. Men ändå, efter mycket förändring på insidan kan det ändå vara detaljer som stör oss när det gäller utseendet.

Vita och raka tänder

Någonting som många personer känner sig självmedvetna om är tänderna. Ibland kan tänderna sitta så snett och huller om buller att det till och med blir svårt att tugga. Det är ett tydligt tecken på att man behöver tandställning. Men även mindre brister som inte skapar ett direkt fysiskt problem kan skapa obehag.

Det finns många behandlingar inom estetisk tandvård som löser dessa problem. Till exempel kan du vilja ha vitare tänder, då kan du bleka dem hos din tandläkare. Eller så kanske du behöver rätta till tandraden lite? Det finns många olika behandlingar för att korrigera detta, en del typer av tandställningar är nästan osynliga. Målet är att du ska känna dig väl till mods med ditt leende igen och kunna skratta och tala med självförtroende.

Gör ett besök hos tandläkaren

11 jan 2021

Tandvärk är något många lider av. Det är otroligt smärtsamt. För att ge dina tänder en så bra chans som möjligt behöver du se över dem. Gå till tandläkare som rekommenderat eller vid behov.

De flesta har nog vid något tillfälle känt hur tandvärk känns, och det är ingen trevlig känsla. Har man det måste man direkt boka tid till tandläkare- Är det mer akut finns det även akuttandläkare att vända sig till. Tänderna är otroligt viktiga för oss. För att ge dem en bra chans behöver man sköta sina tänder väl och se över dem när det behövs. När man är yngre blir man kallad till tandläkaren när det är dags för kontroll, men i vuxen ålder får man ofta boka den själv. Det är kostnadsfritt upp till 23 år, därefter får man själv betala. Man kan även ha en försäkring på sina tänder. Är du intresserad av det så kolla om du uppfyller de kraven.

En stor del gör du hemma

Genom att ta hand om dina tänder så bra som möjligt hemma undviker du problem. Tänderna ska borstas minst två gånger per dag, och dagligen ska man använda sig av tandtråd samt helst munskölj. Man bör inte heller äta för mycket socker eller dricka kolsyrad läsk med socker i. Överlag är det inte bra med för mycket kolsyrad läsk. Ta hand om dina tänder på bästa sätt för att slippa för mycket problem med dem. Hitta en riktigt bra klinik att göra dina årliga besök hos. Mer info om tandläkare hittar du här: tandläkaresödertälje.com

Prisvärd tandvård i Malmö

29 dec 2020

Hur ser vår svenska tandvård ut egentligen och hur mår den? Här finns det tydliga skillnader. Frågar du en person som bor i en mindre stad eller ort i Norrlands inland så kommer denne att ge ett helt annat svar än vad en person boende i Malmö gör. Den förre personen har svårt att få en tid hos en tandläkare och kan tvingas åka i flera mil enbart för en undersökning. Den person som bor i Malmö däremot - han kan välja och vraka mellan olika tandläkare.

Tandläkarbristen som det ofta talas om är lokal. I större städer som Malmö, Stockholm och Göteborg syns den inte alls: där råder det motsatta förhållandet. Bor man i Malmö och söker efter tandvård så kan man snarare använda sig av konkurrensen som finns mellan tandläkarmottagningar och därigenom få bättre priser, mer anpassade behandlingar och bättre service i största allmänhet. Det bör man också ta tillvara på.

I Malmö kan man tjäna mycket pengar på att undersöka vilka alternativ som finns tillgängliga och se vilken typ av tandvård som kommer med bäst priser. Detta oavsett om det handlar om undersökningar, rent funktionella behandlingar - laga hål, motverka kariesangrepp eller ta bort tandsten - eller estetiska behandlingar såsom exempelvis en tandblekning eller få en skalfasad ditsatt på en tand.

I många fall kan man dessutom aktivt söka efter olika kampanjer - billigare undersökningar, exempelvis - innan man fattar ett beslut. Klart står att man är bättre rustad för att hitta prisvärd tandvård i Malmö än om man bor i en mindre stad i Norrland.

Kvalitet före pris - gör ett genomtänkt val av tandvård

Det viktigaste är att man får rätt vård och rätt behandling. Det får aldrig sättas efter ett bra pris. Tyvärr så finns det mottagningar som i första hand vill tjäna pengar snarare än att erbjuda patienter rätt typ av vård. Det kan innebära att man förespråkar dyrare behandlingar snarare än att se till vad som skulle fungera - men till ett billigare pris.

Som tandläkare så ska man presentera alla tänkbara alternativ för en patient och man ska inte vara den som gör det aktiva valet. Om det skiljer flera tusen kronor mellan två olika behandlingar så ska patienten också ges en möjlighet att välja. Tandläkare ska, sakligt, gå igenom för- och nackdelar och presentera de olika alternativ som finns utan att göra sin auktoritet ledande i frågan: patienten ska göra valet. Det är viktigt!

Pengar och profit ska aldrig gå före vård. Det är det viktigaste inom tandvård och detta oavsett om man bor i Malmö, Stockholm eller i någon mindre stad. Som patient har man alltid rätten att välja bland de alternativ som finns och som presenteras av den tandläkare man besöker.

Man kan önska att tandvård i Sverige skulle kunna bli mer jämställd och tillgänglig för alla. Lösningen på detta ligger på en mer politisk nivå. Kanske kan man locka fler tandläkare till mindre orter och städer genom att erbjuda reducerad skatt eller en möjlig avskrivning av studieskulder efter X antal år på orten i fråga. Det är två tänkbara förslag som kommit upp. Onekligen så behövs det åtgärder och visioner för att lösa denna fråga: tandvård ska finnas för alla och alla ska ges samma möjlighet till ett långt liv med friska tänder.

Möt världen med ett leende

25 dec 2020

Ett gott skratt förlänger livet - och många leenden gör det roligare längs vägen. Låt dig inte hindras av sneda tänder eller ett bett som krånglar - få hjälp med professionell tandreglering.

Bländande vita leenden och spikraka tandrader som på TV och i reklamannonser är det få som faktiskt har - förmodligen ingen egentligen. Overkligt perfekta tänder är med andra ord inget att sträva efter, men ett leende man känner sig trygg och bekväm med har alla rätt till. Har du besvär med snedställda tänder eller ett knepigt bett som känns mindre smickrande?

Känns det jobbigt att le, skratta och prata obehindrat utan att tänka på dina tänder och vad andra tycker om dem? Då kan tandreglering vara något för dig. Många i vuxen ålder blir hjälpta med både tänder och självkänsla av något så enkelt som tandställning. Och det kan du också bli.

Hitta en bra klinik i staden där du bor

Söker du professionell tandreglering i Göteborg, Stockholm, Malmö eller kanske Luleå? Inga problem. I Sverige finns det gott om legitimerade kliniker som kan stå till tjänst med olika typer av tandreglering - och hjälpa dig på vägen till ditt drömleende. Enklaste sättet att hitta en tandläkare i närheten av där du bor är att göra en snabb sökning på nätet. Bor du i en större stad som Göteborg eller Stockholm finns ofta flera olika alternativ att välja mellan. Ring runt, gör besök, jämför priser, väntetider och vilka typer av tandreglering (det vill säga tandställningar) de olika klinikerna kan erbjuda.

När du behöver akut tandvård - helst igår

3 dec 2020

De flesta som någon gång haft en riktigt rejäl tandvärk vet att det onda kan driva även den mest smärttåliga till tårar. Akut tandvärk kräver ofta akut tandvård - vilket som tur är finns att få.

En tappad lagning, ett riktigt djupt och infekterat hål eller i värsta fall - en helt trasig eller utslagen tand. Orsakerna till akut tandvärk kan vara flera, men gemensamt är den ofta olidliga smärta som uppstår. Råkar man ut för plötslig och intensiv tandvärk finns i regel ingen tid (eller ork) att vänta på en ledig tandläkartid nästa vecka, eller kanske nästa månad. Hjälp - och ordentlig smärtlindring - behövs snabbt. Allra helst redan samma dag. Men hur vet man till vem man kan vända sig då - om man till exempel bor i Göteborg eller strax utanför?

Hitta din tandvårdsklinik i Göteborg

Som en av Sveriges största städer har Göteborg en hel del tandvårdskliniker att erbjuda när tandtrollen eller olyckan plötsligt varit framme. Akut tandvård i Göteborg kan fås såväl mitt inne i city, som utanför stan. Är du i behov av en akuttid är det inte säkert att du kan få komma till din vanliga tandläkarmottagning - det beror på hur det ser ut med tillgänglighet samt om det gäller en vardag eller helgdag. För akut tandvård utanför öppettiderna för vanliga tandläkarmottagningar kan man i regel vända sig till vissa specialkliniker, som bland annat har akuttandvård som inriktning. En sådan klinik hittar du allra enklast genom att göra en snabb sökning på nätet. Läs mer om akut tandvård på denna sajt: https://www.akuttandvårdigöteborg.se

Bedövning: Så slipper du smärta hos tandläkaren

17 nov 2020

Tandvård innebär många olika behandlingar som kan skapa både smärta och obehag. Lyckligtvis finns bedövning i flera olika former. Här kan du lära dig mer om de alternativ som finns.

Tandvårdsrädsla är väldigt vanligt i Sverige. Över 20 % av befolkningen känner obehag inför tandläkarbesöket. Hela 5 % har så kallad tandläkarfobi, en rädsla som är så stark så att man inte vågar visa sig hos tandläkaren överhuvudtaget. Men trots namnet så är det inte tandläkaren som person som man är rädd för. Andra faktorer kan vara orsaken. Till exempel att man känner sig hjälplös vid besöket. En ofta förekommande orsak till tandvårdsrädsla är helt enkelt att man är rädd för att det ska göra ont. Man kanske har tidigare obehagliga erfarenheter fräscha i minnet. Tillgång till bra bedövning är därför ett viktigt inslag i behandlingen av patienter med tandvårdsrädsla. Men vilka alternativ finns?

Före behandlingen

Före behandlingen kan läkaren rekommendera värktabletter. Dessa höjer smärttröskeln, så att det inte gör lika ont. Vanliga värktabletter kan innehålla ibuprofen eller paracetamol. Lugnande medel kan också vara till stor nytta inför ett tandläkarbesök som du är särskilt orolig över. Medlet kan ges redan kvällen innan besöket. Detta för att säkerställa att du får en god natts sömn i stället för att ligga och våndas inför behandlingen. Tänk bara på att du inte får köra bil direkt efteråt, eftersom medlet även påverkar din reaktionsförmåga.

Den vanligaste formen av bedövning under ett tandläkarbesök är en kombination. Bedövningssalva plus bedövningsspruta. Bedövningssalvan smörjs på tandköttet för att hindra att nålsticket känns. Sprutnålen är också mycket tunn, för att skapa så lite obehag som möjligt. Bedövningen anpassas alltid till din situation och ålder.

Under behandlingen

Lustgas kan vara till hjälp som ett lugnande och avslappnande medel. Det är en luktfri gas som använts vid läkarbesök sedan länge. Det ges tillsammans med syrgas. Masken placeras över näsan. Lustgas kan hjälpa dig känna dig tryggare och gladare vid tandläkarbesöket. Därför används det flitigt för patienter med tandvårdsfobi. Har du besvär med kväljningar, eller känner obehag inför bedövningssprutan, kan lustgas vara din räddning.

Om inget annat hjälper, kanske din tandläkare överväger möjligheten av att använda narkos. Du blir nedsövd och sover igenom hela behandlingen. Detta kan så klart inte ges till vem som helst. Därför kommer dina tandläkare först att göra en noggrann utredning av din hälsoprofil. Detta för att avgöra om du kan få narkos.

Gå inte med tandvärk

16 nov 2020

Dina tänder är viktiga, och att du inte går och har ont är viktigt. Det ställer till det på många olika vis, man mår dåligt i hela kroppen och kan till och med känna sig yr. Ta hand om dina tänder.

Om du ramlar och skadar ditt ben illa, vad gör du då? Givetvis söker du läkarvård för att ta hand om ditt ben på bästa sätt och direkt få rätt hjälp. Samma självklarhet bör det vara med tänder, så om du skadar dina tänder behöver du söka akutvård direkt. Tänderna ska tas hand om lika bra som resten av kroppen.

Akuttandvård vid akuta tillfällen

Där finns många anledningar till varför man behöver akuttandvård, och en vanlig anledning är att man ramlar och skadar sig. Det är inte alltför sällan att tänderna tar stryk när man ramlar. Detta är viktigt att se över direkt. Dina tänder är viktiga för dig. Där finns givetvis fler anledningar, du kanske har ett hål i din tand som du inte sett över, men en dag gör det väldigt ont. Även då bör du söka hjälp för det direkt. Vid sådana tillfällen ska man inte vänta på sin ordinarie tandläkare. Att även tänka på just med akutvård är att de gör provisoriska lagningar, och det innebär att du trots det kommer att behöva gå till din vanliga tandläkare senare. Behöver någon tand dras ut gör de även det. Det är inte heller ovanligt att man får någon infektion eller inflammation i munnen som kräver direkt vård. Tänk på att det kan bli farligt att gå med dåliga tänder, och har du ont så sök vård så fort du kan.

Finns där för dig

Det kan vara bra att ha telefonnumret i din mobil eller plånbok till en klinik som har akuttandvård. Om olyckan är framme vill du snabbt och enkelt veta vem du ska åka till. Behöver du söka akuttandvård i Göteborg kommer du ha flera olika alternativ att välja mellan. Ha gärna åtminstone två jourtandläkare uppskrivna ifall den ena skulle vara upptagen.

Det finns kliniker som har öppet dygnet runt samt året runt, och dessa är bra att känna till. Det går dessutom att boka ganska smidigt idag, både via telefon och mail, men många har även hemsidor där du kan boka in ditt akutbesök. Många oroar sig för kostnaden vid ett akut tandvårdsbesök, men det behöver faktiskt inte kosta mer än ett vanligt besök.

Hjälp att höja livskvaliteten

29 okt 2020

Det har hänt mycket inom det tandtekniska området under de senare åren. Idag finns det inte en tandrad som inte kan korrigeras. Nu kan alla få det leende som de alltid har drömt om att få ha.

Om man är nöjd med sin kropp så kan det vara svårt att förstå hur det kan kännas när kroppen blir ett handikapp gällande sitt utseende. För även om alla funktioner är som de ska så är det många som lever hela sina liv med begränsningar som man sätter på sig själv. Bara för att man inte trivs med en eller flera kroppsdelar.

Handlar det om att man endast använder baddräkt istället för bikini, eller att man inte lämnar huset utan att ha rakat sig, så kanske det kan gå att leva med. Men om det går så pass långt att man inte badar alls, inte lämnar huset eller inte vill le för att visa sina tänder. Ja, då har det blivit till en stor begränsning i livet. Och något som man verkligen bör skaffa hjälp för att åtgärda.

Skaffa sig vita tänder

Hur mycket man än borstar sina tänder så kommer det inte göra någon stor skillnad på tändernas färg. Åtminstone inte så pass att de blir helt vita. Det finns en mängd olika tandkrämer och medel som säger att de kan ge användaren vitare tänder. Men det är också med betoning på vitare. För det går att få tänderna några nyanser ljusare men inte helt vita. Det kan också vara så att man både har en missfärgning och tänder som är felplacerade. Och då kan det krävas ett större ingrepp om man vill. Kanske är det också så att det är både utseendet och funktionen som man ser som ett problem. Och då räcker förstås inga tandborstningar till.

Ett lager utanpå

Idag finns det en teknik som innebär att man sätter på ett skal på tänderna. Det gör att tändernas yta blir konstant vit och dessutom är det ett extra skydd för tänderna. Man kommer slippa hål och många problem som annars kan uppstå. Men eftersom många problem kommer från tandköttet så är det inget ingrepp som innebär att man ska sluta borsta tänderna. Snarare tvärtom. För om man vill att tänder och munhåla ska behålla sin fräschör efter ingreppet så är det mycket viktigt att man noggrant följer alla anvisningar som ges efter att ingreppet gjorts. Läs mer om skalfasader på denna sida: skalfasadmalmö.se 

Hjälp med plötsliga besvär

22 okt 2020

På semestern vill man bara koppla av och ha det trevligt. Men vad händer om man plötsligt får problem med en tand när man är iväg på annan ort? Finns det hjälp att få om man råkar få akuta besvär?

Semester eller besök hos släkt och vänner är ett trevligt tillfälle då man bara vill få njuta och koppla av. Kanske har man rest långt hemifrån och inte haft en chans att träffa de nära och kära på en lång tidsperiod. Man kan också ha rest ensam eller med sin familj och är på en ort där man inte känner någon eller vet hur saker och ting fungerar. Om man då skulle råka få kraftig tandvärk eller andra tandproblem, så kan det vara extra jobbigt. För när man är sjuk eller dålig så vill många gärna vara hemma eller i en känd miljö.

Då kan det vara extra tryggt att veta att var man än befinner sig så finns det precis samma möjligheter till vård som på hemorten. Det är bara att göra en enkel sökning på internet så hittar man hur man ska söka vård. Eller så kan man ringa sjukvårdsupplysningen om man upplever det som enklare.

Rätten till vård

Man har alltid rätt till akut vård även om man inte är på sin hemort. Men det som skiljer sig är den typ av vård som inte är akut. Därför är det viktigt att man är mycket noga med att förklara vad besvären består av och hur det känns. Man ska inte överdriva men inte heller minimera sina besvär. Anledningen till att man inte kan söka vilken vård man vill, var man vill, är att vården på varje ort är anpassad efter hur stor befolkningen är. Och hur stort vårdbehovet är. Därför kan man inte ta hand om mer än akuta och allvarliga besvär.

En provisorisk lösning

I vissa fall kan man bli tvungen att göra en provisorisk lösning vid akuta besvär. Eftersom man oftast hamnar hos olika tandläkare gällande det akuta besöket och den kommande behandlingen, så spelar det ingen roll ifall det akuta besöket är på annan ort. Alla tandläkare arbetar på ungefär samma sätt. Så det är lätt för den egna tandläkaren att ta över den kommande behandlingen när man är på sin hemort igen. Man behöver bara kontakta sin ordinarie tandvårdsklinik så de vet om vad som hänt och vad man behöver åtgärda. Läs mer om akut tandvård: https://www.akuttandvårdnorrköping.se

Skalfasader ger ett fint leende

6 okt 2020

För att få det där jämna, vita leendet du eftersträvar kanske du funderar på skalfasader. Det är ett både hållbart och snyggt sätt att fixa till sitt utseende och även våga vara mer social.

Det är modernt att vara lite fåfäng. Folk färgar håret, nagelsalonger har fullt upp med jobb och även skönhetssalonger med botox och fillers finns både här och där. Det kroppsliga välbefinnandet står också i centrum när det gäller bröstimplantat, spa och massage, gym och träningskläder. Tänderna är ju något som syns hela tiden, så givetvis är de högt prioriterade för åtgärder.

Hollywood inte det enda idealet

Nu vill du ju inte att folk bara ska se på dina tänder. Om du till exempel fixar skalfasader i Göteborg vill du inte bara gå runt och le på stan och hoppas att folk ser ditt vita, jämna leende. Tänderna ska ge det där lilla extra, positiva. De ska inte vara kritvita, bara vitare, en eller några nyanser, så att du ser fräsch ut. Det behöver inte vara en helt jämn tandrad, för det kan se konstgjort ut. Det ska se ut som om det är dina egna tänder som är så fina. När du kommer till tandläkaren och diskuterar skalfasader, kommer du att få goda råd om vad som passar just för dig. Det finns alternativ nämligen, och det beror lite på hur dina tänder ser ut nu. Du kan få fasader som ger tänderna rätt form och utseende. Om dina tänder redan är ganska fina, och har den formen du vill behålla, kan du välja en tunnare fasad som sätts fast på tanden.

Fördelaktigt på jobbet och bland vänner

Givetvis gillar dina vänner dig precis som du är, men precis som att man går till frisören och klipper sig för att se välvårdad ut, kan man också fixa sina tänder. Ett charmigt leende är inte fel, och det underlättar att man slipper ha komplex när man ska träffa nya kunder, träffa nya bekantskaper eller när kameran kommer fram för en gruppbild. Skalfasader kan ge ditt självförtroende den där lilla extra knuffen som du behöver för att våga ta kontakt. Skalfasaderna ska alltså underlätta för dig att visa din egen personlighet. Man vill ju inte visa ett påklistrat leende, som det brukar heta. I och för sig är metoden med skalfasader ett sätt att hjälpa naturen på traven. Men man bör inte överdriva, utan charma lagom, det ger effekt.

Saknar du en eller flera tänder?

4 sep 2020

Kanske tänker du att det inte gör så mycket. Eller så är det jättejobbigt. Hur det än är så är tänder något de flesta lägger märke till. I synnerhet om det saknas några. Kolla in tandimplantat.

Det här med tänder är märkligt; en gång fick vi en ny granne och först såg man honom på håll, och det var något avvikande med honom. Han kom att kallas “han med tänderna”. Så småningom hälsade vi och pratade en stund och upptäckte då att han istället saknade två framtänder. När något ser annorlunda ut i tandraden, blir det ofta det som är det mest utmärkande hos en människa. Självklart är det inte rätt att bli betraktad bara utifrån sin tandstatus, men det är ohjälpligt så att det hamnar i fokus för många.

Vad kan man göra för att få nya tänder som håller?

Ett sätt att ersätta en eller flera tänder som man saknar är tandimplantat. Implantat kan bli en del av dig och bli som dina egna tänder. Efter en tids inlärning kommer du inte känna någon skillnad mellan dina egna tänder och implantaten. De kommer att fungera som dina övriga tänder. Du kommer att kunna äta, tugga, prata och borsta dem som de andra tänderna. Det är den stora fördelen med tandimplantat.

Att göra implantat kan vara kostsamt, och det finns billigare alternativ. Det ska man vara medveten om. Men tandimplantat är också det mest långsiktigt hållbara. Dessa kommer att hålla livet ut. Det är något att tänka på, eftersom alternativen inte alltid har lika lång livslängd.

Hur går det till och kan vem som helst få implantat?

Som patient blir du noggrant undersökt. Alla har individuella förutsättningar. Röntgenbilder tas för att göra en professionell bedömning. Det börjar med en undersökning där allmänhälsa och munhälsa kontrolleras. Man undersöker också området där implantatet ska sitta, det fästs i käkbenet med titanskruvar. Titan accepteras av kroppen men käkbenet behöver vara tillräckligt starkt för att titanskruven ska fästa.

Får du klartecken på munhälsan bokas en tid för operation. Den sker under lokalbedövning, och implantatet fästs i käkbenet. Sedan fäster man den del som blir tanden, den synliga delen. Efter 2-3 månader har implantatet vuxit fast i käkbenet. Då tar man bort implantatet och en tandtekniker tillverkar proteser som liknar dina tänder till utseendet. Slutligen sätts de nya “tänderna” på plats. Nu gäller det bara att borsta tänderna lika noggrant som tidigare. Läs mer om tandimplantat på denna hemsida: https://www.tandimplantatmalmö.se

Skador på tänderna

3 sep 2020

Olyckor kommer sällan när man räknar med dem. Man kan sitta och äta en god middag och plötsligt bita i ett hårt ben eller kärna. Vad gör man ifall man får en tandskada och behöver hjälp akut?

När man äter så anpassar man oftast bitstyrkan efter det man äter. Vet man om att det kan vara något hårt så tar man det gärna mer försiktigt. Men ibland kan det ha smugit sig in något som man inte räknar med. Det kan vara en bit ben i kött eller en bit skal från en nöt. Men det finns även de som råkar bita hårt i en gaffel eller sked. Har man tur så kommer man undan med bara obehaget. Men tyvärr kan det innebära skador som behöver åtgärdas. Ibland kan det ske under ett ordinarie besök inom tandvården men ibland blir det akut. Man kanske även dröjer ett tag med att gå till tandläkaren och sedan blir det så pass illa att det blir outhärdligt.

Bitar eller sprickor

Ibland kan man bita av en del av en tand. Det kan ske för att man biter i något hårt, men många kan även få det problemet på grund av stress eller att man biter ihop under sömnen. Har man problem under sömnen så finns det bettskenor som kan hjälpa så att tänderna besparas. Går en bit av en tand sönder så beror åtgärden på hur biten ser ut och var den satt. Går skadan ner i tandköttet eller om den resterande tanden är vass, så kan det bli akut. Men det kan även bli en spricka i tanden som gör mycket ont, eller så kan sprickan plötsligt bli större och orsaka att en bit lossnar. Det finns även fall där sprickor kan leda till allvarliga inflammationer.

Beslut om vård

Om man tror att den skadan man fått är akut så går det att ringa för att få råd. Antingen ringer man direkt till den som erbjuder akut tandvård för att både få råd och en eventuell tid. Eller så kan man ringa sjukvårdsupplysningen som en första åtgärd. Där kan man i så fall också få uppgifterna om vem man ska kontakta. Får man en tid för akut vård så blir det oftast ett kortare besök. Genom medicinering och preliminära lösningar kan man klara sig tills ett ordinarie besök är bokat. Vissa skador kräver långa behandlingar och kanske även flera återkommande besök, eller så löser akutvården hela problemet.

Gapskratt eller Buddhas leende - några råd om tänder

20 aug 2020

Många har någon gång avundats ett vackert leende. Känd eller påhittad person, du vill ha ett likadant. Mer här om metoden för tandreglering, invisalign. https://www.invisalignmalmö.se

Tavlan med Mona Lisa har fascinerat människor i hundratals år. Hennes leende är det mest berömda genom historien. Varför ler hon? Mot vem? Både konstvetare och folk i allmänhet har ställt sig dessa frågor många gånger. Hon dyker upp i historier och sångtexter långt efter att konstverket först fick uppmärksamhet på 1500-talet. Köerna på Le Louvre i Paris ringlar långa med människor som vill uppleva henne i verkligheten. Ett annat berömt ansikte är Buddhas, han avbildas ofta med ett stillsamt och fundersamt leende. Många tolkar ansiktsuttrycket som tecken på en fredlig och enkel glädje.

Våga visa tänderna

Genom tiderna så har tandhälsan förbättrats. Bättre kost, rent vatten och ökade kunskaper om vad vi ska äta och hur vi ska rengöra tänderna gör nytta. Att få tandvärk innebär inte att tanden ska dras ut som var fallet förr. Istället är det självklart att vi redan som barn lär oss att ta hand om våra gaddar. Även om du är född med mindre bra anlag, så går det att fixa. Både färg och form kan påverkas med insatser av tandläkaren. Ingen ska behöva tveka inför att öppna munnen och le stort. Det har en inverkan på hur vi blir bemötta och hur vi själva känner oss. Säkert kan du själv komma på några förebilder som ler på ett inbjudande eller charmigt sätt. Även om alla anletsdrag inte är helt perfekta. Poängen är inte att alla ska se likadana ut, men att vi kan göra det bästa med de förutsättningar vi har.

Tonåringar och medelålders

Schablonbilden av en tandreglering är ofta amerikanska tonåringar. Att under en period i livet utsätta sig för en justering av tänderna är lika naturligt som att gå genom skola och utbildning. Vi har matats med filmer och bilder på detta. Som att det är en självklar del i uppväxten att räta upp tänderna. Det är det säkert i många fall, men även den som är lite äldre kan låta göra en justering. Med Invisalign är skillnaden att skenan knappast syns. Självklart planeras ingreppet noga och följs upp med korta mellanrum. I många fall kan en enstaka insats som tandblekning eller ersättning av några tänder vara det som gör att leendet blir säkrare och naturligare.

Nå ditt tandideal med estetisk tandvård

10 aug 2020

Visa upp ett brett och vitt leende med jämna och fina tänder. Tack vare estetisk tandvård behöver du inte oroa dig för gulnade eller sneda tänder utan kan fortsätta le med självförtroende.

Man kan råka ut för sneda eller gulnade tänder trots att man sköter sin tandhygien plikttroget varje dag. Även om du borstar, använder tandtråd och sköljer med fluor är det ett oundvikligt ålderstecken att tänderna förlorar en del av sin vita färg i takt med att man blir äldre. Fast nu är det egentligen inte oundvikligt längre. Med hjälp av estetisk tandvård kan du nämligen hoppa över mindre smickrande missfärgningar som inte beror på någon tandsjukdom. Det är lätt att snabbt bli missnöjd med sina tänder när vi tittar på de tandideal som ofta porträtteras bland filmstjärnor, sångare och andra kändisar. De visar ofta upp jämna tandrader, vita som ett pappersark. Men det finns alltså ingen anledning till varför du inte själv skulle kunna nå det idealet om du själv önskar.

Självsäkra leenden garanteras

Estetisk tandvård är precis vad det låter som. Det är inte tandvård som går ut på att laga hål eller göra rotfyllningar. Däremot är det alltså tandvård som syftar till att förbättra ditt yttre och få en tandrad som du blir glad av att se i spegeln. Att ta del av estetisk tandvård är en rekommenderar åtgärd för dig som på något sätt inte är nöjd med dina tänders yttre. Ett leende som man är bekväm med att visa upp för allmänheten kan vara en nyckel till bättre självkänsla och ett starkare självförtroende. Det finns med andra ord ingen anledning att gå runt och må dåligt på grund av en missfärgad tandrad eller en sned tand. Nu kan du göra någonting åt det.

Rakare och blekare tänder

Det finns flera olika behandlingar som kan bli aktuella för dig som vill uppsöka estetisk tandvård i Malmö och resten av Sverige. Allt beror på vad du är ute efter. Ett exempel på en vanliga behandling som ges är tandblekning. Det är en okomplicerad behandling som du till och med kan göra hemifrån. Resultatet är mindre mörka tänder. Andra vanliga behandlingar är skalfasader eller tandreglering med Invisalign. Den förstnämnda innebär att man fäster en porslinsfasad över tänderna för att dölja skador eller mörkare färger. Tandreglering med Invisalign å andra sidan innebär att man med hjälp av plastskenor flyttar på tänderna. En mer flexibel lösning än den klassiska “rälsen” som gör dina tänder rakare.

Modern teknik och specialistutbildning gör tandläkarbesöket enkelt

5 aug 2020

Att undvika tandläkarbesöket på grund av rädsla för att det ska göra ont är onödigt. Modern teknik och tandläkare specialiserad på tandvårdsrädda gör att man inte behöver oroa sig.

Det händer att man undviker att gå till tandläkaren för att man är rädd för att det ska göra ont men så behöver man inte känna. Dagens moderna teknik och redskap gör att alla behandlingar kan utföras mycket enklare och snabbare och utan att patienten känner smärta. Men känner man obehag inför tandläkarbesöket ska man berätta detta för tandläkaren. Då kommer tandläkaren att noggrant gå igenom alla momenten innan vilket gör att rädslan oftast försvinner. Det finns även tandläkare som är specialutbildade för att utföra behandlingar på tandvårdsrädda. Ett tandläkarbesök ska inte vara obehagligt eller göra ont.

Viktigt att hitta rätt tandläkare

Självfallet är det även viktigt att man känner förtroende för den tandläkaren som man går till annars kan det lätt hända att man skjuter upp besöken. Uppskjutna tandläkarbesök leder ofta till merkostnader då problem inte upptäcks i tid och leder till mer omfattande fel. Detta i sin tur får till följd att man måste genomgå mer kostsamma behandlingar. Att skjuta upp tandläkarbesöket är därför en dålig idé. Letar man efter en ny tandläkare vill man självfallet ha någon som är kompetent och som har en modern klinik. Finns tandläkaren även i närområdet spar man tid då man enkelt kan få besöket avklarat på väg till eller från jobbet. Idag är det även vanligt att man besöker tandläkaren av estetiska skäl. Att exempelvis reglera tänderna eller att regelbundet bleka tandraden är inget konstigt utan något som de flesta gör. Det är alltid bra att välja en klinik som kan erbjuda de behandlingar som man är i behov av. Då slipper man gå till flera olika tandläkare.

Priserna kan skilja mellan olika kliniker

I Sverige råder fri prissättning av tandvård och olika behandlingar och man kan välja att gå till folktandvården eller en privat klinik. Priserna kan skilja en hel del mellan de olika klinikerna särskilt de olika specialbehandlingarna. Man kan spara en hel del pengar genom att jämföra priser på de olika klinikernas hemsidor. En tandläkare ska också innan en behandling påbörjas upplysa om vad det kommer att kosta. Låt därför både pris, specialkunskap och tillgänglighet vara med och avgöra då ni väljer ny tandläkare. Då blir det lättare att låta bli att skjuta upp tandläkarbesöket.

← Äldre inlägg