Munvård

Allt om munhälsa

Är tandimplantat det bästa alternativet?

Tandlossning kan ske av olika anledningar. Man kan dels tappa tänder som en följd av olyckor där man exempelvis halkat eller idrottat. Dels så kan tandlossning även ske som en följd av sjukdom - eller medicinering mot sjukdom - och dels så kan man även tappa tänder som en följd av exempelvis rökning. Att man inte sköter sin tänder på rätt sätt och exempelvis inte tar bort tandsten hos en tandhygienist kan även det leda till tandlossning. Frågan är vad man ska göra om man väl börjat tappa tänder - vilka alternativ finns egentligen?

Det man kan säga är att man - oavsett vilket alternativ man väljer eller rekommenderas - ges en bättre möjlighet till ett normalt liv idag än vad fallet var förr. Tandlossning idag blir i och med detta inte samma stigma som det varit. Ser man till exempelvis tandproteser så har utvecklingen där varit enorm: då kan se skillnad mellan sådana och ordinarie tänder och de tillverkas helt efter patientens övriga tänder vad gäller färg, form och storlek. Så gäller även för tandimplantat och det är en annan lösning som används vid tandlossning.

Det finns tydliga skillnader mellan ett tandimplantat och en tandprotes och den förra har många fördelar. En av de största handlar om det faktum att det kan bli en permanent lösning. Tandproteser plockar man ut och rengör med regelbundna intervaller - en tandprotes sitter fast och kan bli en permanent del av kroppen. Det är avgörande för många - men långt ifrån alla har rätt förutsättningar.

Har du rätt förutsättningar för tandimplantat?

Det som krävs är ett starkt käkben. Det är en nyckel för att ett tandimplantat ska fungera. Detta förklaras av att man opererar och fäster skruvar i just käkbenet och att man sedan i dessa fäster de kronor som kommer att fungera som tänder. Skruvarna är tillverkade av titan och just det materialet - som även används flitigt vid andra ingrepp - har en förmåga att välkomnas av kroppen vävnad; vilket gör att det - i sinom tid - kan växa fast och bli permanent.

För detta krävs det ett stark käkben och huruvida man bedöms ha ett sådant sker via en röntgen utförd av en tandläkare. Här kan man säga att exempelvis rökare kan ha ett svagare käkben och bedömas som sämre kandidater för tandimplantat. Man ska dock även tillägga att käkben kan byggas upp genom transplantationer och att man således - på sikt - kan operera in tandimplantat.

Konsultera olika tandläkare för tandimplantat

Man kan med fördel se till att konsultera olika tandläkare i samband med tandlossning och om man funderar på tandimplantat. Dels så kan det finnas skillnader i pris - tandläkare har fri prissättning och det kan skilja i pris för tandimplantat i Göteborg beroende på vilken mottagning du besöker - men framförallt så kan det skilja i kvalitet. Rådet är att gå lite på magkänsla också. Du måste känna dig trygg med den tandläkare som ska sätta in dina tandimplantat.

Gällande just priset så är det en nackdel med tandimplantat kontra tandproteser. Det handlar om ett ganska dyrt ingrepp och även om du har både tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd så handlar det om ganska ansenliga summor. Ett tips är att kolla om din tandläkare kan skapa en avbetalningsplan om du har lite skral budget att jobba med. De flesta mottagningar kan erbjuda ganska förmånliga lösningar gällande detta. Man utgår från att tändernas kvalitet inte ska vara en fråga för plånboken. Vilket är en sund inställning då tandimplantat verkligen kan göra skillnad i människors vardag.

23 Dec 2021