Munvård

Allt om munhälsa

Bästa hjälpen i värsta nöden

Alla som råkat ut för akut tandvärk kan intyga samma sak. Det är bland de värsta sortens värk. Du behöver hjälp och du behöver den snabbt! Var finns en akuttandläkare en söndagseftermiddag?

Vi kan alla göra mycket för att förebygga akut tandvärk och det finns få rimliga ursäkter för att inte börja redan idag. Sköter vi om våra tänder med regelbunden tandborstning och vettiga kostvanor minskar risken ordentligt. Följer vi dessutom upp med årliga besök hos tandläkaren kan problem upptäckas och åtgärdas i god tid.

Att besöka akuttandläkare ska vara sista utvägen. Det är stressigt och lite besvärligt och du vill helst inte uppleva smärtan igen. Man gör vad man kan för att slippa. Ändå finns inga garantier. Anledningen till det stavas olycksfall. En mängd oväntade och oönskade händelser kan också de leda till tandskador. Och de kan man behöva hjälp med snarast.

När olyckan är framme

Varje dag leder olyckor till tandskador av varierande svårighetsgrad. Du kan träna vid Pildammsparkens utegym och ramla. Du kan simma och bada i Rosengårdsbadet och halka. Du cyklar Torupsrundan och en sten eller rot finns där den inte borde vara. Trafiken står för en del vardagstillbud. Även våld utövat av andra människor, eller oavsiktligt våld från exempelvis hästar kan leda till skadade eller utslagna tänder. Ibland är tandskadan en bisak i sammanhanget men andra gånger är det riktigt illa och gör rejält ont.

Vid en akut tandskada där en tand lossnat är det bra att veta vad man ska göra. Rätt handlande kan förbättra chanserna att du får behålla din tand. Om du alltså har tanden kvar ska du antingen förvara den i munnen eller i annat fall i lite mjölk. Därefter ska du skyndsamt kontakta tandläkare. Med en del tur och med tandläkarens yrkesskicklighet kan faktiskt den ursprungliga tanden sättas tillbaka och växa fast igen.

Tillgänglighet är nyckeln

Själva idén med jourtandläkare är att du som drabbad ska kunna få hjälp samma dag eller så snart som möjligt. Tillgänglighet betyder flera saker - öppettider, personal och plats. En akuttandläkare mitt i centrum på Kanalgatan i Malmö kan alla lätt ta sig till. Det finns gott om kommunal transport och det är lätt att hitta dit.

Ingen kan bestämma eller förutspå hur många människor som kommer att skada tänder och behöva akutvård under ett givet dygn naturligtvis. Men chanserna att få rätt hjälp och snabb hjälp ökar hos en klinik som tänkt till en extra gång. Söker du en akuttandläkare så kan du läsa mer på denna sida: https://www.akuttandläkareimalmö.se

4 Aug 2020