Munvård

Allt om munhälsa

Bedövning: Så slipper du smärta hos tandläkaren

Tandvård innebär många olika behandlingar som kan skapa både smärta och obehag. Lyckligtvis finns bedövning i flera olika former. Här kan du lära dig mer om de alternativ som finns.

Tandvårdsrädsla är väldigt vanligt i Sverige. Över 20 % av befolkningen känner obehag inför tandläkarbesöket. Hela 5 % har så kallad tandläkarfobi, en rädsla som är så stark så att man inte vågar visa sig hos tandläkaren överhuvudtaget. Men trots namnet så är det inte tandläkaren som person som man är rädd för. Andra faktorer kan vara orsaken. Till exempel att man känner sig hjälplös vid besöket. En ofta förekommande orsak till tandvårdsrädsla är helt enkelt att man är rädd för att det ska göra ont. Man kanske har tidigare obehagliga erfarenheter fräscha i minnet. Tillgång till bra bedövning är därför ett viktigt inslag i behandlingen av patienter med tandvårdsrädsla. Men vilka alternativ finns?

Före behandlingen

Före behandlingen kan läkaren rekommendera värktabletter. Dessa höjer smärttröskeln, så att det inte gör lika ont. Vanliga värktabletter kan innehålla ibuprofen eller paracetamol. Lugnande medel kan också vara till stor nytta inför ett tandläkarbesök som du är särskilt orolig över. Medlet kan ges redan kvällen innan besöket. Detta för att säkerställa att du får en god natts sömn i stället för att ligga och våndas inför behandlingen. Tänk bara på att du inte får köra bil direkt efteråt, eftersom medlet även påverkar din reaktionsförmåga.

Den vanligaste formen av bedövning under ett tandläkarbesök är en kombination. Bedövningssalva plus bedövningsspruta. Bedövningssalvan smörjs på tandköttet för att hindra att nålsticket känns. Sprutnålen är också mycket tunn, för att skapa så lite obehag som möjligt. Bedövningen anpassas alltid till din situation och ålder.

Under behandlingen

Lustgas kan vara till hjälp som ett lugnande och avslappnande medel. Det är en luktfri gas som använts vid läkarbesök sedan länge. Det ges tillsammans med syrgas. Masken placeras över näsan. Lustgas kan hjälpa dig känna dig tryggare och gladare vid tandläkarbesöket. Därför används det flitigt för patienter med tandvårdsfobi. Har du besvär med kväljningar, eller känner obehag inför bedövningssprutan, kan lustgas vara din räddning.

Om inget annat hjälper, kanske din tandläkare överväger möjligheten av att använda narkos. Du blir nedsövd och sover igenom hela behandlingen. Detta kan så klart inte ges till vem som helst. Därför kommer dina tandläkare först att göra en noggrann utredning av din hälsoprofil. Detta för att avgöra om du kan få narkos.

17 Nov 2020