Munvård

Allt om munhälsa

Då skall du söka tandläkarvård

Många problem som vi har med tänderna kan vi först försöka åtgärda själva innan vi bokar in en tandläkartid. Besvär såsom ilningar, dålig andedräkt och missfärgningar går ibland att få bukt med genom bättre och mer noggranna tandvårdsrutiner. Det finns dock problem där du bör söka omedelbar hjälp. Det är oftast lätt att få akut tandvård i Norrköping, eller i en annan mellanstor svensk stad, när du behöver det.

Avslagen eller utslagen tand

Om du slår ut eller slår av en tand skall du uppsöka tandläkare så fort som det går. Rör det sig om en utslagen permanent tand skall du undvika att röra roten. Helst skall du förvara tanden i munnen eller i kallt vatten tills dess.

En avslagen tand kan lagas. antingen limmar man på den biten som slagits av eller så kan man skapa en ny del med plast som man sätter fast på den riktiga tanden. Det är viktigt att man lagar tanden så snart som möjligt då en sönderslagen som inte behandlas är känslig och kan bli infekterad.

Ihållande tandvärk

Det finns flera anledningar till att man kan ha tandvärk. En av de vanligaste orsakerna är att det blivit någon typ av inflammation. Ifall du har en visdomstand som kommer upp kan den orsaka att tandköttet runt blir inflammerat och måste rengöras. Man kan också ha ett hål som gått så djupt ner att det gjort att tandens nerver blivit inflammerade.

Om man har en ihållande tandvärk är det svårt att koncentrera sig på något annat. Upplever du en obeveklig tandvärk skall du försöka få tag på en tandläkartid så snart som möjligt.

Lagning som lossnat

Ifall en gammal lagning eller fyllning lossnar bör du också omedelbart bege dig till tandläkaren. Precis som med avslagna tänder så är den här tanden vars lagning eller fyllning lossnat oskyddad vilket gör den mycket mera känslig för bakterieangrepp och risken att tandnerven skadas.

Viktigt att besöka tandläkare i tid

Har man problem med sina tänder som man inte kan lösa själv så skall man söka tandvård. Även om man inte har problem med sina tänder skall man regelbundet gå till tandläkaren och tandhygienisten. Om man väntar med att gå till tandläkaren kan hål och andra problem som varit mindre växa och göra att man behöver göra stora och kostsamma ingrepp. Minst en gång om året skall man besöka tandläkaren. Ifall man har haft mycket problem med sina tänder eller börjar bli äldre kan det vara bra att gå oftare än så.

15 Dec 2021