Munvård

Allt om munhälsa

Dyrt med tandläkarbesök

Det är dyrt att gå till tandläkaren efter att du har slutat skolan. Vi har så pass hög levnadsstandard i Sverige så att vi har råd att ge våra barn och unga, gratis tandvård så länge de går i skolan och på gymnasiet. Däremot efter gymnasiet kostar det mycket att gå till tandläkaren. Det vet alla som har varit hos en tandläkare någon gång i livet efter att de har slutat i skolan. Därför är en bra munhälsa bland det viktigaste du kan göra för att slippa höga tandläkarkostnader.

Vad kan man själv då göra för att behålla en bra munhälsa?

1. Borsta tänderna noga, morgon och kväll

2. Skölj munnen med fluor eller låt en fluortablett smälta i munnen efter måltid

3. Använd alltid tandtråd innan du borstar tänderna

4. Undvik småätande mellan måltiderna

5. Har du muntorrhet, låt en sockerfri tablett smälta i munnen för mer saliv i munnen

6. Undvik söta saker, som godis och söta kakor

7. Borsta tänderna efter att du har ätit något sött

Många som är äldre upplever att de mister sina tänder. Det är naturligt när man blir äldre. Man kan ju även råka ut för olyckor då man mister sina tänder även i ung ålder. I sådana fall måste man gå till en tandläkare så fort det bara är möjligt. Har du kvar delar av tanden kan de åstadkomma inflammationer i tänderna och det är inte bra.

En tandläkare måste dra ut resten av tanden om det finns något kvar av den i munnen. Vill man, kan man ersätta tanden med ett tandimplantat. Då måste man vänta tills tandköttet har helnat efter att tanden har dragits ut, om du har kvar rester av tanden som du har förlorat. Ett tandimplantat är en konstgjord tand som har en titanskruv som skruvas in i tandköttet. Ingen kan se att du har en konstgjord tand.

Viktigt hitta en tandläkare som är bra

Det är viktigt att hitta en duktig tandläkare, och som dessutom är noga när du väljer en tandläkare som arbetar med tandimplantat. Du kan alltid kontrollera tandläkare som du funderar på att anlita hos IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Har tandläkaren som du funderar på, flera klagomål, bör du dra öronen åt dig och välja en annan tandläkare. När du går till tandläkaren bör du välja en tandläkare som lyssnar på dig och tar dina behov på allvar. Så pass mycket som du betalar för ett tandläkarbesök, bör du få en tandläkare som tar hänsyn till dina önskemål. Bor du i en storstad, ahr du mågna att välja mellan.

Välj mellan hundratals tandläkare i Stockholm

Bara i Stockholm med kransförorter, har du 240 tandläkare, att välja mellan, enligt vården.se. Har du svårt att hitta en tandläkare som arbetar med tandimplantat kan du googla tandimplantat Stockholm, eller den ort där du bor så bör du få flera mottagningar där de arbetar med tandimplantat nära dig.

27 Mar 2018