Munvård

Allt om munhälsa

Erik fick tänderna förstörda på lågpriskliniken

För ungefär 5 år sedan gick Erik akut till en tandläkare för en trasig tand, och fick rekommendationen att sätta dit porslinsfasader. Sedan 5 år tillbaka har han inte kunnat tugga något med sina framtänder – på grund av rädsla att de ska gå sönder, skriver tidningen Metro.

Det är en klinik i Stockholm som marknadsför sig med positiva omdömen och referenser från tidigare kunder. ”Bra priser, duktiga tandläkare och ligger centralt” och ”Professionellt och vänligt bemötande i en trevlig miljö, duktiga tandläkare som har bra priser och gör bot på tandläkarskräck” är citat man kan läsa på Stockholmsklinikens hemsida.

En som troligtvis inte kan ställa upp på de lovorden är 33-årige Erik, vars besök blev startskottet för flera års allvarliga tandproblem. Notan? Nästan 30 000 kronor.

– Jag har inte använt mina framtänder sen 5 år tillbaka, eftersom jag inte vågat då de sitter löst. Det jag önskar mest just nu är att kunna äta ett äpple utan att tänderna ramlar av, säger Erik till Metro.

Våren 2010 bokade han sig en akuttid på kliniken i Stockholm, för att göra en lagning av en tand. Vid lagningen hävdade även tandläkarna att han framtänder behövde kronor – porslinständer som sätts fast på de drabbade tänderna.

”Tänderna behövde stärkas”

– När jag var liten led jag av anorexi, något som har lett till att jag har fått stora frätskador på framtänderna. Det var dock inget jag led av jättemycket. Tandläkarna, däremot, menade att det var viktigt att stärka dem för att de inte skulle gå sönder framöver. Så klart litade jag på dem, säger han.

Tandläkarna slipade nu ned tänderna för att skapa utrymme för tandkronorna. Också de främre hörntänderna slipades, men för kosmetiska anledningar. Efter det satte tandläkaren in en tillfällig plastbrygga i syfta att skydda tänderna medan Erik väntade på att själva kronorna skulle sättas fast. Resultatet blev dock inte som Erik förväntade sig.

– Plastbryggan gick sönder flertalet gånger, och det började lukta illa eftersom massa bakterier hade frodats under plastbryggan, som dessutom inte var riktigt tätad, säger Erik.

”Inget fel på behandlingen”

Den berörde tandläkaren slår ifrån sig kritiken.

– Behandlingen som han fick var det inga fel på. Vi har använt ett av de bästa materialen för att laga tänderna, men inget varar för evigt.

Tandläkaren säger sedan att han har erbjudit Erik en ny behandling, en behandling som Erik dock har tackat nej till då han inte längre har förtroende för kliniken.

1 Jun 2016