Munvård

Allt om munhälsa

Estetisk tandvård i Stockholm

I Stockholm finns det flertalet kliniker – ända ut i ytterförorterna – som erbjuder sina kunder estetisk tandvård. Det kanske inte är en slump att just Stockholm har så pass många tandläkare som erbjuder kosmetiska behandlingar för munnen, Stockholm har nämligen länge varit den stad där flest skönhetskliniker överlag har etablerat sig.

De flesta tandläkarmottagningarna har ett relativt brett utbud, där de vanligaste typerna av ingrepp ingår, så som tandblekning, implantat, reglering och tandköttskorrektion.

I den här texten följer information för den som vill lära sig mer om de olika operationerna.

Tandblekning

Tandblekning är kort sagt en behandling vars syfte är att ge tändernas emalj en vitare färg. Intresset för det här ingreppet har ökat lavinartat på senare år, något som har lett till att utbudet av olika behandlingar och produkter är mycket stort.

Hur bra tandblekningens resultat blir i slutändan beror till mycket stor del på patientens individuella förutsättningar. Tänder med missfärgningar som har orsakats av medicinering, kan i likhet med genetiska mineraliseringsstörningar kräva en förhållandevis lång behandling. Resultaten blir dock i de allra flesta fall goda.

Tandimplantat

De allra flesta tandläkare som utför detta är baserade i Stockholm, men även i bland annat Malmö, Göteborg och Linköping kan man skaffa sig tandimplantat.

Enkelt förklarat innebär ingreppet att man ersätter en eller flera saknade tänder med tandimplantat. Generellt sett sitter implantaten bra, ser verklighetstrogna ut och kan användas som vanliga tänder. Med modern teknik går nästan alla saknade tänder att ersätta med den här behandlingen – permanent.

Tandimplantat har brukats av tandläkare i Sverige i ungefär 40 år. Bara i Sverige opereras årligen ca 10 000 implantat in på patienter som ett väldigt omtyckt och permanent substitut till proteser, kronor och bryggor.

Tandköttskorrektion

En tandköttskorrektion utförs alltid hos tandläkare med specifik erfarenhet samt kunskap inom området. Korrektionen utförs vanligtvis för att åtgärda att patienten antingen har för lite, eller för mycket, tandkött. Eller mer precist – tillbakadraget eller överskott av tandkött.

Utformningen på tandköttet påverkas av flertalet faktorer, bland annat livsstil, munhygien, arvsanlag och i vissa fall sjukdomar.

Kolla i din stadsdel

För den Stockholmare som vill genomgå kosmetiska ingrepp på tänderna och i munnen kan enkelt söka fram kliniker i till exempel Google. Även om oftast är dem i city som kommer högst upp, bör man inte glömma att kolla efter de som ligger lite längre utanför stan om man bor där. Sollentuna, Solna och Bromma är bara några delar av Stockholm där det kan genomföras.

29 Apr 2016