Munvård

Allt om munhälsa

Gå inte med tandvärk

Dina tänder är viktiga, och att du inte går och har ont är viktigt. Det ställer till det på många olika vis, man mår dåligt i hela kroppen och kan till och med känna sig yr. Ta hand om dina tänder.

Om du ramlar och skadar ditt ben illa, vad gör du då? Givetvis söker du läkarvård för att ta hand om ditt ben på bästa sätt och direkt få rätt hjälp. Samma självklarhet bör det vara med tänder, så om du skadar dina tänder behöver du söka akutvård direkt. Tänderna ska tas hand om lika bra som resten av kroppen.

Akuttandvård vid akuta tillfällen

Där finns många anledningar till varför man behöver akuttandvård, och en vanlig anledning är att man ramlar och skadar sig. Det är inte alltför sällan att tänderna tar stryk när man ramlar. Detta är viktigt att se över direkt. Dina tänder är viktiga för dig. Där finns givetvis fler anledningar, du kanske har ett hål i din tand som du inte sett över, men en dag gör det väldigt ont. Även då bör du söka hjälp för det direkt. Vid sådana tillfällen ska man inte vänta på sin ordinarie tandläkare. Att även tänka på just med akutvård är att de gör provisoriska lagningar, och det innebär att du trots det kommer att behöva gå till din vanliga tandläkare senare. Behöver någon tand dras ut gör de även det. Det är inte heller ovanligt att man får någon infektion eller inflammation i munnen som kräver direkt vård. Tänk på att det kan bli farligt att gå med dåliga tänder, och har du ont så sök vård så fort du kan.

Finns där för dig

Det kan vara bra att ha telefonnumret i din mobil eller plånbok till en klinik som har akuttandvård. Om olyckan är framme vill du snabbt och enkelt veta vem du ska åka till. Behöver du söka akuttandvård i Göteborg kommer du ha flera olika alternativ att välja mellan. Ha gärna åtminstone två jourtandläkare uppskrivna ifall den ena skulle vara upptagen.

Det finns kliniker som har öppet dygnet runt samt året runt, och dessa är bra att känna till. Det går dessutom att boka ganska smidigt idag, både via telefon och mail, men många har även hemsidor där du kan boka in ditt akutbesök. Många oroar sig för kostnaden vid ett akut tandvårdsbesök, men det behöver faktiskt inte kosta mer än ett vanligt besök.

16 Nov 2020