Munvård

Allt om munhälsa

Gapskratt eller Buddhas leende - några råd om tänder

Många har någon gång avundats ett vackert leende. Känd eller påhittad person, du vill ha ett likadant. Mer här om metoden för tandreglering, invisalign. https://www.invisalignmalmö.se

Tavlan med Mona Lisa har fascinerat människor i hundratals år. Hennes leende är det mest berömda genom historien. Varför ler hon? Mot vem? Både konstvetare och folk i allmänhet har ställt sig dessa frågor många gånger. Hon dyker upp i historier och sångtexter långt efter att konstverket först fick uppmärksamhet på 1500-talet. Köerna på Le Louvre i Paris ringlar långa med människor som vill uppleva henne i verkligheten. Ett annat berömt ansikte är Buddhas, han avbildas ofta med ett stillsamt och fundersamt leende. Många tolkar ansiktsuttrycket som tecken på en fredlig och enkel glädje.

Våga visa tänderna

Genom tiderna så har tandhälsan förbättrats. Bättre kost, rent vatten och ökade kunskaper om vad vi ska äta och hur vi ska rengöra tänderna gör nytta. Att få tandvärk innebär inte att tanden ska dras ut som var fallet förr. Istället är det självklart att vi redan som barn lär oss att ta hand om våra gaddar. Även om du är född med mindre bra anlag, så går det att fixa. Både färg och form kan påverkas med insatser av tandläkaren. Ingen ska behöva tveka inför att öppna munnen och le stort. Det har en inverkan på hur vi blir bemötta och hur vi själva känner oss. Säkert kan du själv komma på några förebilder som ler på ett inbjudande eller charmigt sätt. Även om alla anletsdrag inte är helt perfekta. Poängen är inte att alla ska se likadana ut, men att vi kan göra det bästa med de förutsättningar vi har.

Tonåringar och medelålders

Schablonbilden av en tandreglering är ofta amerikanska tonåringar. Att under en period i livet utsätta sig för en justering av tänderna är lika naturligt som att gå genom skola och utbildning. Vi har matats med filmer och bilder på detta. Som att det är en självklar del i uppväxten att räta upp tänderna. Det är det säkert i många fall, men även den som är lite äldre kan låta göra en justering. Med Invisalign är skillnaden att skenan knappast syns. Självklart planeras ingreppet noga och följs upp med korta mellanrum. I många fall kan en enstaka insats som tandblekning eller ersättning av några tänder vara det som gör att leendet blir säkrare och naturligare.

20 Aug 2020