Munvård

Allt om munhälsa

Har du slutat le?

Att le betyder mycket för så gott som alla människor. Visste du att om du är ledsen, nedstämd eller trött, så kan du bli gladare enbart genom att le? Prova! Det funkar! Leende människor är gladare än andra och det beror inte enbart på att leende människor oftast får leenden tillbaka. Men ibland kan man sluta le för att man har fula tänder som man inte vill visa. Men har du slutat le, kan det vara värt att få ditt leende tillbaka.

Genom att "limma på" skalfasader på sina sneda, eller skadade tänder kan man bli så nöjd med sina tänder att man kan tänka sig att le på nytt. Skalfasaderna är bara fasader som läggs ovanpå tänderna. Ingreppet är inte så stort. Och skalfasaderna kan hålla så länge som i 15-25 år, eller så länge som man själv vill det.

Alltmer populärt med skönhet hos tandläkare

Det är alltmer efterfrågat att kunna åtgärda fler saker hos tandläkaren än bara tand- och munvård. Numera är det fler tandläkare som kan ge botoxinjektioner, fillerinjektioner och liknande. Många erbjuder även tandblekning, som liksom skalfasader, gör tänderna snyggare. Har man fått gula tänder kan man sluta le, men bleker man dem så kan de bli tänder som man gärna visar upp. Men man måste alltid låta en tandläkare undersöka om det är möjligt att bleka dem innan behandling. Är tänderna för trasiga, skadade eller inte på andra sätt går att bleka, så kan man skaffa sig skalfasader som gör tänderna snyggare.

Biologisk mun- och tandvård

Istället för att använda sig av farliga metaller kan man faktiskt använda sig av ofarliga material. Vill tandläkarna, så kan de faktiskt välja att använda sig av material som är gjorda av porslin eller plast. Det ger inga allvarliga biverkningar, som till exempel amalgam gjorde förut. Man kan regelbundet mäta hur materialen gör sig i kroppen genom att ta blodprov. Jo, det finns tandläkare som tar blodprover på sina patienter för att förvissa sig om att de mår bra, även när de går från tandläkaren. Då kan de mäta vitaminhalten i patienternas blod för att försäkra sig om att inte det material som de använder i mun- och tandvården inte bidrar till sämre hälsa. Det går faktiskt att ta ett helhetsgrepp om patienternas hälsa. Genom att kunna mer och förbättre den tandvård som man som tandläkare erbjuder, så kan man ge ett bättre mående för patienterna.

12 Mar 2020