Munvård

Allt om munhälsa

Hjälp med plötsliga besvär

På semestern vill man bara koppla av och ha det trevligt. Men vad händer om man plötsligt får problem med en tand när man är iväg på annan ort? Finns det hjälp att få om man råkar få akuta besvär?

Semester eller besök hos släkt och vänner är ett trevligt tillfälle då man bara vill få njuta och koppla av. Kanske har man rest långt hemifrån och inte haft en chans att träffa de nära och kära på en lång tidsperiod. Man kan också ha rest ensam eller med sin familj och är på en ort där man inte känner någon eller vet hur saker och ting fungerar. Om man då skulle råka få kraftig tandvärk eller andra tandproblem, så kan det vara extra jobbigt. För när man är sjuk eller dålig så vill många gärna vara hemma eller i en känd miljö.

Då kan det vara extra tryggt att veta att var man än befinner sig så finns det precis samma möjligheter till vård som på hemorten. Det är bara att göra en enkel sökning på internet så hittar man hur man ska söka vård. Eller så kan man ringa sjukvårdsupplysningen om man upplever det som enklare.

Rätten till vård

Man har alltid rätt till akut vård även om man inte är på sin hemort. Men det som skiljer sig är den typ av vård som inte är akut. Därför är det viktigt att man är mycket noga med att förklara vad besvären består av och hur det känns. Man ska inte överdriva men inte heller minimera sina besvär. Anledningen till att man inte kan söka vilken vård man vill, var man vill, är att vården på varje ort är anpassad efter hur stor befolkningen är. Och hur stort vårdbehovet är. Därför kan man inte ta hand om mer än akuta och allvarliga besvär.

En provisorisk lösning

I vissa fall kan man bli tvungen att göra en provisorisk lösning vid akuta besvär. Eftersom man oftast hamnar hos olika tandläkare gällande det akuta besöket och den kommande behandlingen, så spelar det ingen roll ifall det akuta besöket är på annan ort. Alla tandläkare arbetar på ungefär samma sätt. Så det är lätt för den egna tandläkaren att ta över den kommande behandlingen när man är på sin hemort igen. Man behöver bara kontakta sin ordinarie tandvårdsklinik så de vet om vad som hänt och vad man behöver åtgärda. Läs mer om akut tandvård: https://www.akuttandvårdnorrköping.se

22 Oct 2020