Munvård

Allt om munhälsa

Hur många visdomständer har man?

Ont i munnen orsakat av problem med tänderna är väldigt vanligt. Men det finns hjälp att få. Oavsett vad som orsakar smärtan så kan man söka sig till sin tandläkarmottagningen för hjälp.

Ta hand om dina tänder säger de. Ja det gör vi nog, de allra flesta av oss i alla fall. Men oavsett om vi är noga med våra tänder eller inte så kommer vi någon gång under livet få problem med tandvärk eller andra problem i munnen. Visdomständerna är en sådan sak som många får trubbel med när de växer upp. Dessa tänder är inga som vi är i något behov av och kan många gånger dras ut ifall det skulle behövas. Många får infektioner eller andra smärtor kring sina visdomständer, då måste man antingen dra eller operera ut dessa. Men hur många visdomständer får vi under vårt liv?

Visdomstanden - en kvarleva från äldre tider

Det är faktiskt inte alla människor som får visdomständer, de har helt enkelt inte anlag för sådana tänder. Men de flesta har anlag för fyra stycken, en på varje sida både i den övre och nedre käken. En del får bara en eller två visdomständer, de har helt enkelt inte anlag för fler än så. Det är helt normalt att man får alla fyra visdomständer eller inga alls. Vi är alla olika och vilka anlag vi får med oss är också olika. Visste ni att visdomständerna är en kvarleva från äldre tider, från en tid då vi behövde starkare och kraftigare tänder för att kunna äta grövre kost?

Besvär från visdomstand

Det gör ofta väldigt ont och kan smärta i det område som visdomstanden spricker fram i. Tandköttet kan bli svullet och irriterat. Det är stora tänder så det är självklart att de kan orsaka en hel del smärta. Får man så pass mycket smärta så att man helt enkelt inte står ut med den, så bör man kontakta sin tandläkare. De kanske behöver dra ut tanden eller till och med operera ut den om den sitter väldigt djupt och långt ned. Har man en liten och trång käke så kan det ge mer besvär eftersom den stora visdomstanden inte riktigt får plats ordentligt. Det är under tonåren som tandläkaren kan se ifall det finns några anlag för visdomständer och om det är några på gång. Sedan kan det ta flera år innan alla har kommit upp, ofta är man långt in i vuxenlivet. Om ni behöver en tandläkare så rekommenderar vi denna webbsajt: https://www.tandläkaresolna.nu

12 May 2020