Munvård

Allt om munhälsa

Modern teknik och specialistutbildning gör tandläkarbesöket enkelt

Att undvika tandläkarbesöket på grund av rädsla för att det ska göra ont är onödigt. Modern teknik och tandläkare specialiserad på tandvårdsrädda gör att man inte behöver oroa sig.

Det händer att man undviker att gå till tandläkaren för att man är rädd för att det ska göra ont men så behöver man inte känna. Dagens moderna teknik och redskap gör att alla behandlingar kan utföras mycket enklare och snabbare och utan att patienten känner smärta. Men känner man obehag inför tandläkarbesöket ska man berätta detta för tandläkaren. Då kommer tandläkaren att noggrant gå igenom alla momenten innan vilket gör att rädslan oftast försvinner. Det finns även tandläkare som är specialutbildade för att utföra behandlingar på tandvårdsrädda. Ett tandläkarbesök ska inte vara obehagligt eller göra ont.

Viktigt att hitta rätt tandläkare

Självfallet är det även viktigt att man känner förtroende för den tandläkaren som man går till annars kan det lätt hända att man skjuter upp besöken. Uppskjutna tandläkarbesök leder ofta till merkostnader då problem inte upptäcks i tid och leder till mer omfattande fel. Detta i sin tur får till följd att man måste genomgå mer kostsamma behandlingar. Att skjuta upp tandläkarbesöket är därför en dålig idé. Letar man efter en ny tandläkare vill man självfallet ha någon som är kompetent och som har en modern klinik. Finns tandläkaren även i närområdet spar man tid då man enkelt kan få besöket avklarat på väg till eller från jobbet. Idag är det även vanligt att man besöker tandläkaren av estetiska skäl. Att exempelvis reglera tänderna eller att regelbundet bleka tandraden är inget konstigt utan något som de flesta gör. Det är alltid bra att välja en klinik som kan erbjuda de behandlingar som man är i behov av. Då slipper man gå till flera olika tandläkare.

Priserna kan skilja mellan olika kliniker

I Sverige råder fri prissättning av tandvård och olika behandlingar och man kan välja att gå till folktandvården eller en privat klinik. Priserna kan skilja en hel del mellan de olika klinikerna särskilt de olika specialbehandlingarna. Man kan spara en hel del pengar genom att jämföra priser på de olika klinikernas hemsidor. En tandläkare ska också innan en behandling påbörjas upplysa om vad det kommer att kosta. Låt därför både pris, specialkunskap och tillgänglighet vara med och avgöra då ni väljer ny tandläkare. Då blir det lättare att låta bli att skjuta upp tandläkarbesöket.

5 Aug 2020