Munvård

Allt om munhälsa

Problem med tänderna läker inte av sig själva

Det finns en avsevärd skillnad i hur man behandlar olika skador på kroppen.. Bryter du ett ben eller en arm så kommer du efter en operation, efter medföljande gips och en längre rehabilitering att kunna återgå – förmodligen starkare – till ett normalt liv igen. Detta utan att det kostar dig pengar; allting är betalat av oss alla och förutom en mindre kostnad för besöken hos olika läkare så kommer ditt arm- eller benbrott inte att ruinera dig. Ett bra system som ger alla rätt till samma vård – oavsett bakgrund, ålder eller storlek på bankkontot.

Men, vad händer som du slår ut en tand eller på något annat sätt skadar dina tänder? Vi säger att du bor i Kista och att du plötsligt drabbas av en fruktansvär tandvärk, en smärta så intensiv och ihållande att du måste uppsöka en tandläkare. Här kommer det att kosta pengar för dig och det kan handla om en ganska rejäl summa – beroende på vilken typ av skada du har och har din tandläkare i Kista behandlar denna.

Något som kan te sig orättvist; vi föds alla med olika kvalitet på våra tänder och på samma sätt som vi har olika typer av immunförsvar, olika typer av kroppar och är olika starka så är också våra tänder det. En person med dåliga tänder kan alltså tvingas betala extremt mycket pengar för att årligen besöka en tandläkare, medan en person med bättre tänder helt slipper denna utgift.

Fri prissättning hos tandläkare

Det här ska naturligtvis ställas mot den dentala grund som vi i Sverige ger vår medborgare och där man fram till dess att man fyller nitton år har rätt att besöka en tandläkare utan kostnad. Dessutom ska vi här addera att man kan få bidrag av försäkringskassan som går in och täcker viss procent av kostnaden då den överstiger 3000- respektive 15.000 kronor.

Vi anser dock ändå att det finns detaljer i detta att förbättra och att systemet är långt ifrån vattentätt. Som det är nu så får många privatpersoner på egen hand jaga det bästa priset hos en tandläkare och detta då det råder fri prissättning i branschen. Det vill säga; en tandläkare i Kista kan ta betydligt mindre betalt än vad en tandläkare i centrala Stockholm gör.

Bra så – men att söka efter billig tandvård då man har ont är sällan något alternativ. Vi anser att det borde finnas andra vägar att gå och att alla ska ha råd med friska tänder. Det ska inte vara en fråga för plånboken att besöka en tandläkare.

6 Dec 2016