Munvård

Allt om munhälsa

Så behåller du en bra munhälsa

Det finns några enkla saker som du kan göra för att behålla en bra hälsa i din mun. Branschen har verkligen tagit fasta på vår önskan om att ha en bra munhygien och erbjuder stora mängder produkter för just detta ändamål. Men de flesta produkter är ganska onödiga.

Rent vetenskapligt är det enda som är bra för tänder är fluor. Så egentligen är smaken eller märket på tandkrämen är oväsentlig, så länge det innehåller fluor, eftersom det endast är fluor som kan stärka dina tänder och som är nyttigt. Resten är endast att hålla munnen så ren du bara kan. Det viktigaste är att hålla munnen så ren som möjligt.

Detta måste du göra för behålla bra munhälsa

1. Borsta tänderna med tandkräm som innehåller fluor

Det gäller att borsta tänderna, inte bara när andan faller på utan regelbundet; varje morgon och kväll. Och har du ätit något sött under dagen är det

2. Använd alltid tandtråd, morgon och kväll

Tandtråden är väldigt viktig för munhälsans skull. Den förbättrar din hälsa då den förhindrar bakterier från att börja gro i din mun.

3. Skrapa tungan

Detta bör du göra för att förbättra din andedräkt. Oftast beror dålig andedräkt på att bakterier har samlats på tungan och bildat svavel. Det är svavlet som orsakar den dåliga andedräkten. Enda sättet att får bort det är att ta en tandborste eller en tungskrapa och skrapa bort beläggningen på tungan. Försök få bort beläggningen som ligger så nära tungroten som möjligt.

4. Skölj munnen med fluor, eller använd fluortablett

Eftersom fluor är det enda som är hälsosamt för dina tänder, är allt som innehåller flupr bra; tandkräm, munskölj och fluortabletter.

5. Gå regelbundet till en tandläkare

Precis som med allt annat är det viktigt med regelbunden "service" och underhåll för en bra hygien i munnen och tänderna. Att gå regelbundet till en tandläkare innebär att du kontrollera statusen på dina tänder innan något sker som kräver ett stort ingrepp. Därför är det viktigt att ha en tandläkare som du kan gå till minst en gång om året, om inte oftare. Bor du till exempel i Sundbyberg, en förort till Stockholm kan du alltid googla tandläkare Sundbyberg för att hitta en bra tandläkare. Bor du inte i Sundbyberg, skriver du din ort i sökfältet när du googlar fram en tandläkare som du kan gå till.

Resten är egentligen oväsentligt. Du bör alltid använda en mjuk tandborste, eftersom hårda borstar nöter ner tandköttet och du bör vara rädd om tandköttet för att behålla en så bra hälsa i munnen som möjligt. Sedan bör du vara sparsam med allt som bildar karies i munnen; som socker och sötsaker.

Rökning och snus direkt illa för tänder

Rökning och snusning är definitiva bovar mot en god munhälsa. Som mycket annat när det kommer till mat, är allt slags skräpmat dåligt, även för tänderna. Godis, läsk och salta saker som chips är inte bra för tänderna alls. Drick inget annat än vatten till maten. Egentligen när det kommer till alkohol, är det endast sprit som är bra för tänderna. Däremot är inte sprit bra för särskilt många andra saker.

16 Apr 2018