Munvård

Allt om munhälsa

Så ofta bör du besöka tandläkare

Har du en bra tandläkare, som du känner dig bekväm med och som känner dig och vet hur dina tänder fungerar? Om inte, är det bra att skaffa dig någon tandläkare som du kan lära känna och som vet hur dina tänder fungerar och vad som är bäst för att du ska få en bra munhygien. Allas tänder är ju olika, vi äter olika saker och utsätter dem för olika saker som kan vara mer eller mindre skadliga. Vi borstar ju tänderna på olika sätt och olika ofta. Vissa kan födas med exemplariska tänder, och har sällan några bekymmer med sina tänder. Andra borstar och borstar, och har ändå dliga tänder. Vad man åt och drcka under tidiga barnår, kan påverka tändernas status senare i livet. Hur vi lever just nu är också avgörande för hur länge man får ha sina tänder i behåll.

Allt fler har bättre tänder än för 60-70 år sedan

Vi får behålla våra egna tänder allt längre. Jämför man med generationen som var ung för 60-70 år sedan, är det så många fler som kommer att ha kvar sina tänder när de är lika gamla som nu är pensionsåldern. Tittar man i äldres mun, ser man redan nu att den äldre generationens tänder är bättre än de som var gamla för 60-70 år sedan. Och det är ett faktum; vi får allt bättre tänder och bättre munhygien ju längre tiden går. Och går vi ännu längre tillbaka i tidne, så mycket som för 100 år sedan, var det många som hade tappat sina tänder redan i 30-års åldern. Innebär det att tandläkare inte behövs längre?

Tandläkare är viktigare än någonsin

Tvärtom, behövs tandläkare mer än någonsin, då vi ser att inresset för tänder och munhälsa verkligen har ökat. Vi tänker på våra tänder och intresserar oss för våra tänder mer än någonsin. Om man säger så här, så kanske man förstår varför det är så; ju bättre vi har det ekonomiskt desto mer har vi råd att bry oss om tänderna. Och ju mer vi bryr oss om våra tänder, desto bättre blir de, desto längre håller de och desto friskare är de. Ska tänderna vara snygga och friska behöver man gå till en tandläkare regel bundet. Som allra, allra minst måste man gå en gång om året, men har lätt för att få karies, bör man gå så snart man ser att man är på väg att få ett hål i en tand.

Gå till en tandläkare nära där du bor. Bor du till exempel på Östermalm i Stockholm, kan du läsa mer här om en sådan; tandläkarehellsing.se.

6 Dec 2018