Munvård

Allt om munhälsa

Saknar du en eller flera tänder?

Kanske tänker du att det inte gör så mycket. Eller så är det jättejobbigt. Hur det än är så är tänder något de flesta lägger märke till. I synnerhet om det saknas några. Kolla in tandimplantat.

Det här med tänder är märkligt; en gång fick vi en ny granne och först såg man honom på håll, och det var något avvikande med honom. Han kom att kallas “han med tänderna”. Så småningom hälsade vi och pratade en stund och upptäckte då att han istället saknade två framtänder. När något ser annorlunda ut i tandraden, blir det ofta det som är det mest utmärkande hos en människa. Självklart är det inte rätt att bli betraktad bara utifrån sin tandstatus, men det är ohjälpligt så att det hamnar i fokus för många.

Vad kan man göra för att få nya tänder som håller?

Ett sätt att ersätta en eller flera tänder som man saknar är tandimplantat. Implantat kan bli en del av dig och bli som dina egna tänder. Efter en tids inlärning kommer du inte känna någon skillnad mellan dina egna tänder och implantaten. De kommer att fungera som dina övriga tänder. Du kommer att kunna äta, tugga, prata och borsta dem som de andra tänderna. Det är den stora fördelen med tandimplantat.

Att göra implantat kan vara kostsamt, och det finns billigare alternativ. Det ska man vara medveten om. Men tandimplantat är också det mest långsiktigt hållbara. Dessa kommer att hålla livet ut. Det är något att tänka på, eftersom alternativen inte alltid har lika lång livslängd.

Hur går det till och kan vem som helst få implantat?

Som patient blir du noggrant undersökt. Alla har individuella förutsättningar. Röntgenbilder tas för att göra en professionell bedömning. Det börjar med en undersökning där allmänhälsa och munhälsa kontrolleras. Man undersöker också området där implantatet ska sitta, det fästs i käkbenet med titanskruvar. Titan accepteras av kroppen men käkbenet behöver vara tillräckligt starkt för att titanskruven ska fästa.

Får du klartecken på munhälsan bokas en tid för operation. Den sker under lokalbedövning, och implantatet fästs i käkbenet. Sedan fäster man den del som blir tanden, den synliga delen. Efter 2-3 månader har implantatet vuxit fast i käkbenet. Då tar man bort implantatet och en tandtekniker tillverkar proteser som liknar dina tänder till utseendet. Slutligen sätts de nya “tänderna” på plats. Nu gäller det bara att borsta tänderna lika noggrant som tidigare. Läs mer om tandimplantat på denna hemsida: https://www.tandimplantatmalmö.se

4 Sep 2020