Munvård

Allt om munhälsa

Skador på tänderna

Olyckor kommer sällan när man räknar med dem. Man kan sitta och äta en god middag och plötsligt bita i ett hårt ben eller kärna. Vad gör man ifall man får en tandskada och behöver hjälp akut?

När man äter så anpassar man oftast bitstyrkan efter det man äter. Vet man om att det kan vara något hårt så tar man det gärna mer försiktigt. Men ibland kan det ha smugit sig in något som man inte räknar med. Det kan vara en bit ben i kött eller en bit skal från en nöt. Men det finns även de som råkar bita hårt i en gaffel eller sked. Har man tur så kommer man undan med bara obehaget. Men tyvärr kan det innebära skador som behöver åtgärdas. Ibland kan det ske under ett ordinarie besök inom tandvården men ibland blir det akut. Man kanske även dröjer ett tag med att gå till tandläkaren och sedan blir det så pass illa att det blir outhärdligt.

Bitar eller sprickor

Ibland kan man bita av en del av en tand. Det kan ske för att man biter i något hårt, men många kan även få det problemet på grund av stress eller att man biter ihop under sömnen. Har man problem under sömnen så finns det bettskenor som kan hjälpa så att tänderna besparas. Går en bit av en tand sönder så beror åtgärden på hur biten ser ut och var den satt. Går skadan ner i tandköttet eller om den resterande tanden är vass, så kan det bli akut. Men det kan även bli en spricka i tanden som gör mycket ont, eller så kan sprickan plötsligt bli större och orsaka att en bit lossnar. Det finns även fall där sprickor kan leda till allvarliga inflammationer.

Beslut om vård

Om man tror att den skadan man fått är akut så går det att ringa för att få råd. Antingen ringer man direkt till den som erbjuder akut tandvård för att både få råd och en eventuell tid. Eller så kan man ringa sjukvårdsupplysningen som en första åtgärd. Där kan man i så fall också få uppgifterna om vem man ska kontakta. Får man en tid för akut vård så blir det oftast ett kortare besök. Genom medicinering och preliminära lösningar kan man klara sig tills ett ordinarie besök är bokat. Vissa skador kräver långa behandlingar och kanske även flera återkommande besök, eller så löser akutvården hela problemet.

3 Sep 2020