Munvård

Allt om munhälsa

Tandvård för seniorer

tandläkareAlla behöver besöka en tandläkare men jämna mellanrum. Från 3-åringen upp till vuxen ålder och vidare genom pensionen så behöver vi se över och ta hand om våra tänder. När man är till åren så finns det en del saker att tänka på för att få en riktigt bra munhygien. Här går vi igenom några saker som är bra att tänka på i olika situationer för äldre. Vi använder oss av några exempel på äldre människor som bor i Hallonbergen utanför Stockholm.

Tandvård för den äldre och friske

Även om man passerat pensionen sen länge så är det viktigt att besöka en tandläkare ibland. Om du är pigg, stark och fullt frisk så kan det vara en enkel match att bege sig till en av klinikerna i de centrala delarna av Hallonbergen. Något man ska tänka på är att ha lite mer tandkräm än vad som rekommenderas för yngre, tandkrämen får gärna sträcka sig två centimeter över tandborsten. Det är framför allt extra flour som behövs så i den här ålderna kan man gärna borsta sina tänder hela tre gånger per dag. Drick och ät inte direkt efter tandborstningen utan vänta i minsta fall en timma, gärna två innan förtäring.

Tandvården för den sjuke

Är man sjuk så är det extra viktigt att hålla en tät kontakt med sin tandläkare. Det kan vara svårt att ta sig runt för en del äldre som inte har hälsan och även om kollektivtrafiken är bra i Hallonbergen så kan färdtjänst behövas ibland. För den som är van vid tekniken så går det att sköta en del av kontakten digitalt för att få uppföljning. För den som inte orkar borsta tänderna själv, två minuter åt gången två till tre gånger om dagen så är det viktigt att be om hjälp med tandborstningen. Har man besök av hemtjänsten så kan man ibland be dem om hjälp och i annat fall kan det va klokt att be nära anhöriga att hjälpa till.

Sammanfattningsvis

Oavsett om man är frisk eller sjuk så behöver man regelbunden tandvård även som äldre. Är det svårt att ta sig till en tandläkare så är det viktigt att be om hjälp. Den stora skillnaden mellan äldres och yngres tandvård är att den äldre behöver mer flour och därmed bör man borsta tänderna oftare och använda mer tandkräm. Besök gärna en tandläkare minst en gång per år och håll tätare kontakt om det finns anledning till det. Ett bra tips är att använda digitala kanaler och telefonkontakt med sin vårdgivare för att följa upp sin munhygien och hur det går mellan besöken på kliniken.

Läs mer om modern tandvård här. 

1 Nov 2018