Munvård

Allt om munhälsa

Tips till dig som ska göra en tandställning

Har du någon gång funderat på att göra något för att förbättra ditt leende? Men i nästa stund insett att du inte vill ha en tandställning á la 80-tal. Samt att det är både oattraktivt och tar tid.

Men är det verkligen sant? Det har gått närmare 40 år sedan dess och något måste ju ha hänt även på tandställningsfronten. Och visst har det det. Numera finns det en helt annan teknologi som gör så att du inte alltid måste bära denna skapelse utan lätt kan ta ut den när det är dags att gå på date.

Det finns tre alternativ. Den absolut snabbaste är den gamla goda rälsen. En metallställning som sitter fast i munnen under hela perioden. Den kan både sitta på framsidan och baksidan av tänderna. Vill man ha en lite diskretare variant så är det en variant av porslin. Finast och dyrast av dom alla är en tandställning som inte syns. Den är helt transparent. Tandställningarna fungerar så att de sitter i under en period och flyttar tänderna stegvis. De byts ut allt eftersom tänderna flyttas tills de slutligen hamnar på avsedd plats. Oavsett vilken tandställning man väljer så tar det tid och man får räkna med att ha tandställningen runt sex månader.

Varför tandställning

I många fall där man använder tandställning är anledningen kosmetisk. Det kan röra sig om sneda tänder eller tänder som växer för nära, nästan på varandra, utan att det för den delen ställer till med några bekymmer. Sen så finns det en stor del av klienterna som behöver tandreglering då de har felställningar i bettet som gör att det uppstår smärta i både mun, käkar och nacke. En del besvär kan man få ekonomisk hjälp med medans vissa kosmetiska fel får bekostas av patienten. I första steget gör man en konsultation för att veta hur man ska gå vidare.

Vart kan man vända sig?

Den allmänna tandvården kan givetvis hjälpa till med tandreglering. Önskar man få hjälp relativt snabbt kan det kanske vara en bra ide att höra med en privat klinik. Har man tur så kan de ha kortare väntetider vilket ofta är att föredra när man väl har bestämt sig. Genom att boka en konsultation så får man en bättre bild av vad som behöver göras, vilken typ av tandställning som är bästa alternativet för att patienten ska få bästa resultat.

30 Mar 2020